Σε Τραγική Κατάσταση ο ΧΥΤΑ Κω: Ανάληψη Δράσης από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου προχώρησε σε μία αποκαλυπτική και έντονη ανάρτηση, όπου παρουσιάζει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ της Κω.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η διαχείριση του χώρου πέρασε στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, αποκαλύπτουν έναν χώρο σε απόλυτη παρακμή, όπου τίποτα σχεδόν δεν λειτουργεί και δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων βρίσκονται ανεξέλεγκτα χωρίς καμία στοιχειώδη περιβαλλοντική διαχείριση.

Ο περιφερειάρχης δεν διστάζει να θέσει το ζήτημα ευθέως, ρωτώντας με νόημα: «Ντρέπεται κανείς;». Ο ΦΟΔΣΑ ανέλαβε αυτή την υποδομή πριν από μόλις επτά ημέρες, με στόχο να την αποκαταστήσει, αντιμετωπίζοντας την εγκατάλειψη και τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις που συντελούνται στον χώρο εδώ και χρόνια.

Στο κείμενό του, ο περιφερειάρχης αναδεικνύει την έλλειψη αίσθησης καθήκοντος και ευθύνης από τους προηγούμενους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να διασφαλίσουν την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Αντί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η συντήρηση των μηχανημάτων και η αποκατάσταση της διαρροής υγρών αποβλήτων που καταλήγουν σε γειτονικά ρέματα, αρκέστηκαν στο να αφήσουν τα πράγματα να χειροτερεύουν.

Ο περιφερειάρχης τονίζει πως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Κω πληρώνουν τέλη για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων, αλλά στην πράξη η διαχείριση αυτή δεν υπήρξε ποτέ. Σχολιάζει με αυστηρό ύφος πως «όσοι ευθύνονται για αυτή την τραγική κατάσταση θα βρουν δεκάδες αστείους λόγους για να δικαιολογηθούν», ρίχνοντας τα πυρά τους σε εκείνους που αναλαμβάνουν τώρα να βάλουν τάξη και να αποκαταστήσουν το ΧΥΤΑ.

Σε αυτό το σημείο, ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, έχει ξεκινήσει την εντατική δουλειά για την αποκατάσταση της κατάστασης. Όπως υπογραμμίζει, είναι συνηθισμένοι να εργάζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες, παρά τις επιθέσεις και τις επικρίσεις που δέχονται από τους υπεύθυνους της προηγούμενης κατάστασης. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως αναφέρει, δεν έχουν ούτε το αίσθημα καθήκοντος ούτε τον σεβασμό για τα χρήματα των πολιτών που πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν παρέχονται.

Στην ανάρτηση αναφέρεται και το γεγονός ότι η φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ τον Ιούλιο, επιδείνωσε μια ήδη άθλια κατάσταση, η οποία είχε καταγραφεί σε επίσημα έγγραφα (ΦΕΚ) από τον Απρίλιο.

Ο περιφερειάρχης δεν διστάζει να εκφράσει την απογοήτευσή του για εκείνους που, αντί να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, ζητούν ακόμα και επιβράβευση για την καταστροφή που άφησαν πίσω τους. Κλείνοντας, υπογραμμίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί επιτέλους η συζήτηση στο περιβαλλοντικό ζήτημα, αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς και τα πολιτικά παιχνίδια.

Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, έχει θέσει ως στόχο τη μετατροπή του «κατ’ όνομα ΧΥΤΑ» της Κω σε μια υποδομή που δεν θα προσβάλλει τον πολιτισμό, δεν θα ντροπιάζει την περιοχή και δεν θα μολύνει το περιβάλλον. Στη μάχη αυτή, όπως αναφέρει, δίνουν καθημερινά αγώνα για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.