Οικονόμου: «Οδηγός» στη χώρα τα Τρίκαλα, σε ποδήλατο & βιώσιμη κινητικότητα

Τα Τρίκαλα αναδεικνύονται σε «οδηγό» για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη στις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε τη σημασία των δράσεων της πόλης στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, όπως οι ποδηλατόδρομοι, και τόνισε πως τα Τρίκαλα αποτελούν πρότυπο για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Ο Υφυπουργός βρέθηκε εκεί με αφορμή την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος SHOW, το οποίο αφορά την αυτοματοποιημένη κινητικότητα οχημάτων.

Τα Τρίκαλα ως πρότυπο βιώσιμης κινητικότητας

Ο κ. Οικονόμου, σε δήλωσή του κατά την επίσκεψη, ανέφερε ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η πόλη των Τρικάλων για την προώθηση της ποδηλασίας και της βιώσιμης κινητικότητας θα αποτελέσουν μοντέλο για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Υπογράμμισε τη σημασία της υιοθέτησης παρόμοιων προσεγγίσεων από άλλες πόλεις της χώρας, καθώς η ενσωμάτωση βιώσιμων μέσων μεταφοράς συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί ειδική ημερίδα, κατά την οποία θα συζητηθούν οι δυνατότητες προώθησης αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα.

Ξενάγηση στα έργα ανάπλασης και στις υποδομές

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νίκος Σακκάς, ξενάγησε τον Υφυπουργό στα σημαντικά έργα ανάπλασης της πόλης, δίνοντάς του μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δράσεις που υλοποιούνται. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι ποδηλατόδρομοι και οι παρεμβάσεις στον Ληθαίο ποταμό, καθώς και η ανάπλαση του ιστορικού Μύλου Ματσόπουλου.

Ο κ. Σακκάς εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα Τρίκαλα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πεζό και τον ποδηλάτη ως κεντρικούς πυλώνες της αστικής ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, προάγοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα Τρίκαλα, που εδώ και αρκετά χρόνια επενδύουν στην έξυπνη πόλη και στις πράσινες μεταφορές, συνεχίζουν να ηγούνται σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης.

SHOW: Το μέλλον της αυτοματοποιημένης κινητικότητας

Η επίσκεψη του Υφυπουργού είχε ως επίκεντρο την παρουσίαση του προγράμματος SHOW, το οποίο αφορά την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων μετακίνησης. Στόχος του προγράμματος είναι η δοκιμή και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την αυτοματοποιημένη κυκλοφορία οχημάτων σε αστικές περιοχές, ενισχύοντας τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.

Τα Τρίκαλα, που είναι ήδη γνωστά για τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα των μεταφορών (όπως τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό), αποτελούν ιδανικό πεδίο εφαρμογής αυτών των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στην εξέλιξη των αστικών μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα, με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων.

Δηλώσεις και επόμενα βήματα

Ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς, ευχαριστώντας τον Υφυπουργό για την επίσκεψή του, επεσήμανε τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων για την ανάπλαση της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Δήλωσε ότι η πόλη εστιάζει στην ανάδειξη των βιώσιμων μεταφορών και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που προάγει την οικολογική συνείδηση και την καινοτομία.

Ο κ. Οικονόμου από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Τρίκαλα θα αποτελέσουν το πρότυπο για άλλες ελληνικές πόλεις, καλώντας τις τοπικές αρχές να εμπνευστούν από τις δράσεις της πόλης και να προωθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος SHOW και η συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα στα Τρίκαλα σηματοδοτούν ένα νέο βήμα για τις μεταφορές στην Ελλάδα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και των μελλοντικών προκλήσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.