Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω του νέου προγράμματος στήριξης, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νησιού, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και ταυτόχρονα ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και οικονομία. Η συνέχιση τέτοιων δράσεων αποδεικνύει τη δέσμευση της Περιφέρειας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της υλικής υστέρησης απόρων οικογενειών και χρηματοδοτείται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Στέλιος Βοργιάς, και ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σπύρος Επιτροπάκης, παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να υποστηρίξει χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά στην Κρήτη τα επόμενα τρία χρόνια.

Υποστήριξη για 5.500 Νοικοκυριά με Ευρωπαϊκά Κονδύλια

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Βοργιάς υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα διανείμει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 5.500 νοικοκυριά στο νησί. Η βοήθεια θα περιλαμβάνει βασικά τρόφιμα, όπως κρέας, τυροκομικά προϊόντα, απορρυπαντικά, αλλά και πρόσθετες δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στοχεύοντας στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των οικογενειών που θα λάβουν την υλική βοήθεια.

Οφέλη για την Τοπική Οικονομία

Ο κ. Επιτροπάκης ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα έχει και σημαντική θετική επίδραση στην τοπική οικονομία, αφού θα απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες ελληνικών και τοπικών προϊόντων. Η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς θα ενισχύσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας και θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα για τους δικαιούχους του προγράμματος.

Προϊόντα Υψηλής Διατροφικής Αξίας

Μεταξύ των προϊόντων που θα διανεμηθούν περιλαμβάνονται τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, όπως τυροκομικά προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η γραβιέρα Κρήτης και η φέτα. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι μόνο θρεπτικά, αλλά υποστηρίζουν και την τοπική παραγωγή, ενισχύοντας την βιωσιμότητα των τοπικών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στόχοι και Προοπτικές

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικοοικονομικά ομάδων του νησιού, ανταποκρινόμενη στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα αποτελεί κρίσιμο βήμα προς την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Βοργιάς τόνισε τη δέσμευση της Περιφέρειας να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ ο κ. Επιτροπάκης επεσήμανε τη σημασία της προώθησης τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία όχι μόνο θα βοηθήσουν τους ωφελούμενους, αλλά θα τονώσουν και την τοπική οικονομία.