Την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερουπόλεως Ν. Ιωνίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ., κ. Γαβριήλ. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μακαριστού Επισκόπου Πατάρων Μελετίου στον προαύλιο χώρο του ναού, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αδικοχαμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, όπου ο Δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Μανούρης, καλωσόρισε τους επισκέπτες και επισήμανε τη σημασία των «Ιωνικών Ημερών» για την πολιτιστική εξωστρέφεια του Δήμου. Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως το Κέντρο Ανάδειξης και Σπουδής Μικρασιατικού Πολιτισμού θα μετατραπεί σε ίδρυμα, προσθέτοντας ότι το Ιωνικό Κέντρο θα αποτελεί ένα πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη και ολόκληρη τη χώρα.

Ακολούθησε ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ με θέμα «Χρυσός Ιωβηλαίος Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας», καθώς και μια σημαντική παρουσίαση από τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάση Χρήστου.

Το πρωινό πρόγραμμα έκλεισε με τα εγκαίνια της έκθεσης Εικαστικών Τεχνών, από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Νέας Ιωνίας, ενώ το απόγευμα ακολούθησαν τα επίσημα εγκαίνια των «Ιωνικών Ημερών». Τα περίπτερα των φορέων και των συλλόγων της πόλης άνοιξαν τις πύλες τους, με τους επισκέπτες να γνωρίζουν τα προϊόντα και τις δράσεις τους. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας και ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Βλάχος.

Μετά τα εγκαίνια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων, επισκέφθηκαν τα περίπτερα και τα μουσεία του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μια ποικιλία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Οι μικροί επισκέπτες συμμετείχαν σε δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με θέμα «Ο Βυθός της Θάλασσας», ενώ η παιδική θεατρική ομάδα του Ιωνικού Συνδέσμου παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Ανακυκλώνω το παρελθόν, δημιουργώ το παρόν». Η Παραδοσιακή Χορωδία του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη, πρόσφερε ένα μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι τη Λέσβο, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς χορούς.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με εικαστικές δράσεις από το Κέντρο Πρόληψης «Ίριδα» και εντυπωσιακά δρώμενα, όπως το «Flash Mob» από την Ομάδα Hobo IllusionerZ. Η βραδιά έκλεισε με μια συναυλία φιλαρμονικών ορχηστρών, όπου η Νεανική Ορχήστρα Ιωνικού Συνδέσμου και οι φιλαρμονικές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Νέας Ιωνίας χάρισαν μοναδικές μουσικές στιγμές στο κοινό.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, αφήνοντας υποσχέσεις για τις επόμενες ημέρες των «Ιωνικών Ημερών», που αποτελούν πλέον θεσμό πολιτιστικής μνήμης και ζωντανής παράδοσης για τη Νέα Ιωνία.