Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς από την αρχή της ημέρας μέχρι το τέλος της, η πίεση στους πολιτικούς αυξάνεται. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη ∆ΕΘ στο πρόσφατο συνέδριο, οι κοινωνικά δίκτυα και η συνεχής ενημέρωση δημιουργούν μια αίσθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν γρήγορα, ενώ στην πραγματικότητα απαιτείται χρόνος και προσεκτική διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της δημοκρατίας, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η ίδια η φύση της δημοκρατίας απαιτεί χρόνο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συνασπισμών όπως στη Γερμανία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ταχύτητα που επιτάσσει η σημερινή ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας ένα πολιτικό και κοινωνικό κενό που πολλές φορές εκμεταλλεύονται τα άκρα, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.
Ο κος Σούλτς εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η απλοποίηση των προβλημάτων και η στοχοποίηση μειονοτήτων, όπως οι μετανάστες, είναι επικίνδυνη τακτική. Επισήμανε ότι τέτοιες στρατηγικές αποτελούν φασιστική πρακτική που αντλεί από τον 20ό αιώνα και πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν αυτές οι τάσεις για να διατηρηθεί η δημοκρατία.
Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ενότητα και συνεργασία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Με την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες να αυξάνουν τις προκλήσεις, η Ευρώπη πρέπει να βρει νέους τρόπους να εμπλέξει περισσότερους πολίτες στη λήψη αποφάσεων. Μόνο μέσω μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινή στρατηγική, μπορούν τα κράτη-μέλη να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια οικονομία.
Η πρόταση του Μάρτιν Σούλτς περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πιο πολιτικού και στρατηγικού πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα συμπεριλαμβάνει και τις χώρες των Βαλκανίων, δημιουργώντας προοπτικές ευημερίας και συνοχής. Υποστήριξε επίσης τη διεύρυνση της Ένωσης, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή, διασφαλίζοντας ότι οι νέες χώρες θα ενσωματωθούν σταδιακά, με προτεραιότητα τη συνεργασία στην οικονομία.
Καταλήγοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη, προτείνοντας την έννοια των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Αν και η Ευρώπη έχει μια ποικιλόμορφη πολιτιστική ταυτότητα, τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.