Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο γραφείο του δημάρχου, σε μια τελετή που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη και το κτήριο που έχει ταυτιστεί με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της.

Η συμβολαιογραφική πράξη υπογράφηκε παρουσία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρου Πελαγίδη, και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη. Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε παρουσία της συμβολαιογράφου κ. Μαγδαληνής Ζαμπούκη. Το κτήριο, με συνολικό εμβαδόν 1.012 τετραγωνικά μέτρα, αποκτήθηκε από τον Δήμο έναντι του ποσού των 1.340.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ιστορικό και αρχιτεκτονική σημασία

Το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη κατέχει ιδιαίτερη θέση στην τοπική κοινωνία, τόσο από αρχιτεκτονική όσο και από ιστορική άποψη. Το κτίριο αυτό, ένα τριώροφο κυβόσχημο οικοδόμημα με υπόγειο, κατασκευάστηκε το 2000, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Θεοδωράκη, υπό την επίβλεψη του Νικολάου Σαπουντζή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας. Οι μορφολογικές αναφορές της όψης του παραπέμπουν σε κλασικά αρχιτεκτονικά πρότυπα, διατηρώντας παράλληλα έναν μοντέρνο χαρακτήρα που εναρμονίζεται με το αστικό τοπίο της Αλεξανδρούπολης.

Το κτήριο δεν αποτελεί μόνο ένα λειτουργικό χώρο, αλλά ένα πραγματικό τοπόσημο της πόλης, καθώς φιλοξένησε για χρόνια το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Η παρουσία του σηματοδοτεί την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης, ενώ η αρχιτεκτονική του έχει ενταχθεί πλήρως στο αστικό περιβάλλον, καθιστώντας το μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αλεξανδρούπολης.

Το όραμα για το μέλλον

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταβίβαση του κτηρίου, τονίζοντας τη σημασία του στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει το κτήριο κατάλληλα, μετατρέποντάς το σε έναν ζωντανό οργανισμό που θα είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος κ. Ζαμπούκης ανέδειξε το όραμα της δημοτικής αρχής για το κτήριο, το οποίο φιλοδοξεί να μετατραπεί σε σύγχρονο πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κύριος στόχος και όραμά μας είναι αυτό το υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο να μετατραπεί σε ένα κτίριο-ορόσημο άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, μα και τις προκλήσεις που προτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα. Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, κάποιες σταθερές οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε, αλλά συνάμα οφείλουμε να απελευθερωθούμε από ξεπερασμένες φόρμες.»

Το όραμα της δημοτικής αρχής είναι να αναμορφωθεί το κτήριο σε έναν χώρο που θα συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη δυναμική της πόλης. Ο κ. Ζαμπούκης τόνισε την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, προσφέροντας έναν χώρο διαλόγου, δράσεων και ανταλλαγής ιδεών.

Ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού και καινοτομίας

Η απόκτηση του κτηρίου από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη, καθώς αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργικότητας. Ο κ. Ζαμπούκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι το κτήριο να παραμείνει ένα σύμβολο της ιστορίας της πόλης, ενώ παράλληλα να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.

Το μέλλον του κτηρίου αναμένεται λαμπρό, με τις προοπτικές να είναι ανοιχτές για δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, δημιουργώντας έναν χώρο αλληλεπίδρασης και ανάπτυξης νέων ιδεών, με απώτερο σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η μεταβίβαση του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια κίνηση που όχι μόνο διασφαλίζει την διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για ένα δυναμικό και δημιουργικό μέλλον.