Μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Περιφέρεια προχώρησε στην επιλογή δύο υποτρόφων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, ενώ παράλληλα εξασφάλισε εκπτώσεις στα δίδακτρα για όλους τους συμμετέχοντες με οικονομικά προβλήματα.

Ο θεσμός «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» έχει καθιερωθεί ως σημαντικό εργαλείο κοινωνικής υποστήριξης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από εκπαιδευτικούς φορείς όπως το Mediterranean College, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ, τα ΑΛΦΑ Studies (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2), και τα Mediterranean Professional Studies (Κ.Δ.Β.Μ.2). Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται και στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος πρόσβασης όλων των νέων στην εκπαίδευση, ιδίως εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Εκπαίδευση για όλους: Υποτροφίες και εκπτώσεις

Η διαδικασία επιλογής των υποτρόφων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν ηλεκτρονικά στους υποψήφιους. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δύο νέοι θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, λαμβάνοντας πλήρεις υποτροφίες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα ωφεληθούν από σημαντικές εκπτώσεις στα δίδακτρα.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να προσφέρει σπουδές υψηλής ποιότητας σε άτομα που δεν θα είχαν διαφορετικά την οικονομική δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν. Οι εκπαιδευτικοί φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» είναι κορυφαίοι στον τομέα τους, προσφέροντας προγράμματα σπουδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, από επαγγελματικές σπουδές έως ανώτατη εκπαίδευση, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των νέων για την αγορά εργασίας.

Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στη δήλωσή της ανέφερε:

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του τόπου μας, επιχειρεί να συμβάλλει διαχρονικά στον τομέα αυτό και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων, μέσω της παροχής υποτροφιών σε άτομα που δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, για να σπουδάσουν. Συνεχίζεται, έτσι, και φέτος ο θεσμός των υποτροφιών, που έχει διττό στόχο: αφενός λειτουργεί ως αρωγός στην προσπάθεια των νέων, ώστε να μορφωθούν, να εξελιχθούν και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, αφετέρου αναδεικνύει τη διδακτική εμπειρία και ικανότητα των εκπαιδευτικών φορέων.”

Η κ. Δερμεντζοπούλου τόνισε, επίσης, ότι αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία στους νέους να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Υπογράμμισε το αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, η οποία προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και επιβραβεύει την αριστεία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την κ. Δερμεντζοπούλου, θέτει ως προτεραιότητα την επιβράβευση της προσπάθειας και την ενίσχυση της εκπαίδευσης, βλέποντας σε αυτήν έναν μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον.

Ευκαιρίες παρά τις δυσκολίες

Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλές οικογένειες, ο θεσμός των υποτροφιών έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ οικονομικών δυσκολιών και εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προσφέρει μόνο οικονομική υποστήριξη, αλλά ενισχύει επίσης την αυτοπεποίθηση των νέων, προσφέροντάς τους την αίσθηση ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον θεσμό «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» είναι μια κίνηση που αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ανοιχτού εκπαιδευτικού συστήματος.