Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, γνωρίζαμε καλά πως θα κληθούμε να διαχειριστούμε αυτό το ιδιαιτέρως κρίσιμο θέμα, το «master plan» για το λιμάνι μας. Με αίσθημα ευθύνης πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς όπως ΤΑΙΠΕΔ, Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, Κεντρικό Λιμεναρχείο και εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες και αντιρρήσεις σχετικά με τις προβλέψεις του σχεδιασμού. Καταστήσαμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους του τόνους πως δεν γίνεται ανάπτυξη του Λιμανιού της Ραφήνας, χωρίς βασικά έργα υποδομών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει τίποτα στο λιμάνι της Ραφήνας, αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν τα έργα στο οδικό δίκτυο από και προς τον λιμένα όπως είναι η επέκταση της Αττικής Οδού και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Το λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και δεν συνδέεται με μέσο σταθερής τροχιάς, ούτε με την Αττική οδό. Αυτό από μόνο του προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Αναφερόμαστε σε ανάπτυξη του λιμανιού χωρίς να έχει προβλεφθεί το πως θα φτάνει ή θα φεύγει από την πόλη αυτός ο μεγάλος επιβατικός όγκος.  Το μέγεθος της ενόχλησης που υφίσταται αυτή τη στιγμή η πόλη μας και οι κάτοικοί της, με τους πλέον των 2.000.000 μετακινούμενους, οι οποίοι θα φτάσουν τα 3.000.000 με την κατασκευή του νέου λιμανιού, θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός λιμανιού «θηλιά» για τους κατοίκους αλλά και ένα ασφυκτικό πλαίσιο, αποτρεπτικό για τους ταξιδιώτες. Να συμπεριλάβω επίσης στις συνέπειες της επέκτασης του λιμανιού οι εκπομπές ρύπων από τα πλοία αλλά και την όχληση από τους θορύβους.

Γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα πως θέλουμε μία πόλη με λιμάνι και όχι ένα λιμάνι με πόλη!. Πρωταγωνιστής εδώ πρέπει να είναι η πόλη μας και όχι να δημιουργηθεί ένας «γίγαντας» με «πήλινα πόδια» που στο τέλος και σε βάθος χρόνου δε θα εξυπηρετεί κανέναν. Χωρίς τα προαπαιτούμενα έργα, όσες βελτιώσεις ή παρεμβάσεις και να γίνουν στο λιμάνι, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν απλά και μόνο γιατί η Ραφήνα δεν μπορεί να τις υποστηρίξει. Αγωνιζόμαστε συνεχώς και πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός. Δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη του λιμανιού με την ισοπέδωση της πόλης και των κατοίκων της Ραφήνας. Πρέπει να υπάρξει μία βιώσιμη συνύπαρξη των δύο πλευρών και αυτό παλεύουμε ως δημοτική αρχή να υπάρξει.

Η ∆ήµητρα Τσεβά – Μήλα είναι δήµαρχος Ραφήνας