Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει αναγκαστικά αυτές τις ημέρες στον απόηχο της συνεδρίασης της ιστορικής Κεντρικής Επιτροπής και των όσων εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ως αποτέλεσμα της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία.
Με την Πολιτική Γραμματεία να συνέρχεται σήμερα το απόγευμα (16:00) στη μερικώς «άδεια» πλέον Κουμουνδούρου, απόρροια των διαδοχικών αποχωρήσεων από τον 7ο όροφο, προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού, στελέχη και μέλη της παράταξης παρελαύνουν στα τηλεοπτικά κανάλια. Στον πυρήνα της συζήτησης βρίσκεται φυσικά η καθαίρεση του 36χρονου αμερικανοθρεμμένου πολιτικού που ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.
Σενάρια αιωρούνται δύο: είτε να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος διεκδικώντας πίσω τα ηνία είτε να δημιουργήσει κάτι εντελώς νέο από την αρχή, πάνω στα πρότυπα που ο ίδιος έχει κατά νου, απορροφώντας ακόμη και πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που τεχνηέντως διέρρεε από το περιβάλλον του: πως «δεν θα τελειώσουν εύκολα με μένα». Όπως κι αν αυτό ερμηνεύεται ή συνεπάγεται.
Αν, από την άλλη, έχει απογοητευτεί τόσο που δεν θα επαληθευτεί κάποια εκ τις δύο εκδοχές, το νιώθει και το γνωρίζει μόνο ο ίδιος γιατί προσώρας σιωπά.
«Πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης – Είναι εκλεγμένος αρχηγός»
Οι υπερασπιστές του επιμένουν, παρά την απόρριψη κάθε τέτοιας εκδοχής από τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, πως το «πραξικόπημα» του Σαββατοκύριακου από ένα όργανο χωρίς πολιτική νομιμοποίηση δεν είναι δυνατόν να μείνει αναπάντητο.
Χαρακτηριστική ήταν η θέση της Νίνας Κασιμάτη, βουλεύτριας από τη Β’ Πειραιά, η οποία υποστήριξε πως «βεβαίως και πρέπει να είναι υποψήφιος» ο Στέφανος Κασσελάκης. Κι αυτό διότι «έχει μια πολύ νωπή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και παράλληλα «δεν είναι καθήκον των κομμάτων, όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις της βάσης ν’ αλλάζουν λαό και βάση».
Αντίστοιχα ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς, επανέλαβε πως ήταν αστεία η κλειστή ψηφοφορία με συνέπεια «ένα απενομιμοποιημένο όργανο που θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» να ανατρέψει «τον εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος». Προειδοποίησε μάλιστα πως θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογής του Παύλου Πολάκη «γιατί ο ίδιος είναι αντίθετος σε θεμελιώδεις αρχές του κόμματος που συμμετέχω».
Δημοσκόπηση Αντώναρου για Κασσελάκη
«Ο Κασσελάκης δεν είναι «απερχομενος» όπως πιπιλίζουν την καραμέλα τους οι καθ’ έξιν πραξικοπηματίες της συριζέικης νομενκλατούρας. Είναι ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ. Όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Ευτυχώς είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους που δεν το βλέπουν» έγραψε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ανάρτησή του υπερασπιζόμενος τον πρώην αρχηγό.
Ο @skasselakis δεν ειναι «απερχομενος» όπως πιπιλίζουνν την καραμελα τους οι καθ’ έξιν πραξικοπηματίες της συριζεικης νοιμενκλατούρας.
Είναι ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ.
Όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.
Ευτυχώς είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους που δεν το βλέπουν.— Evangelos Α. Antonaros (@EvangAntonaros) September 9, 2024
Ο ίδιος, εκ των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, συνέχισε με διαδοχικά «τιτιβίσματα» επί των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνοντας και σε μια μίνι δημοσκόπηση, στηρίζοντας αναφανδόν τον Στ. Κασσελάκη.
Μετά τις προχθεσινές εξελίξεις τι νομίζεις ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης;
— Evangelos Α. Antonaros (@EvangAntonaros) September 9, 2024
«Πού να τον αφήναμε να φτάσει τον ΣΥΡΙΖΑ;»
Το μπλοκ που στήριξε την πρόταση μομφής και κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη μάχη εντός Κεντρικής Επιτροπής με -συντριπτική για τα δεδομένα των αριθμών- διαφορά έχει ομολογουμένως αντίθετη άποψη.
Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε πως επί ημερών Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη «συρρίκνωση». Χαρακτήρισε επίσης «τραυματική διαδικασία» την πρόταση μομφής, αλλά ταυτόχρονα μονόδρομο από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή η προσφυγή στη βάση. Για να μην χαθεί άλλος χρόνος μάλιστα είναι απαραίτητο κατά τον ίδιο να ολοκληρωθεί «γρήγορα μία συζήτηση για τη νέα ηγεσία».
Αρκετά πιο σκληρή στην τοποθέτησή της ήταν η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης διερωτήθη «πού να τον αφήναμε να φτάσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Να εξαφανιστεί, να εξαϋλωθεί, να ρευστοποιηθεί; Όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος». Και προέταξε ως υποχρέωση την επιστροφή στην καθαρή πολιτική.
Ο Γιάννης Ραγκούσης εκτίμησε ότι ο Στέφανος Κασελλάκης «αν ξαναβάλει υποψήφιος δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους» εξ αυτών με τις οποίες είχε κερδίσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023. Και συμπλήρωσε πως «η παρένθεση Κασσελάκη, αυτή η δυσάρεστη παρένθεση, έκλεισε».
Σε ανάλογο ύφος η θέση του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε πως «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής έκλεισε έναν κύκλο», καθώς «ο τρόπος με τον οποίο πορευόμασταν τον τελευταίο χρόνο ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση».
Κατά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο τέλος ο Στέφανος Κασσελάκης «τσαλακώθηκε μόνος του, παρήγαγε εσωστρέφεια και παραπολιτική και κρίθηκε ακατάλληλος ως πρόεδρος».
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι
Από τη στιγμή που η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρτίσει σήμερα τον οδικό χάρτη της διαδικασίας, θ’ αρχίσουν σιγά σιγά να εκδηλώνονται οι προθέσεις για τον επόμενη ημέρα στον 7ο όροφο.
Ο Παύλος Πολάκης κι ο Απόστολος Γκλέτσος έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα την επιθυμία να διεκδικήσουν το χρίσμα της βάσης προκειμένου να ηγηθούν μετά τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς από το κάδρο να βγαίνει ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης. Ούτε φυσικά ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δήλωσε στρατιώτης του κόμματος, έτοιμος να υπηρετήσει απ’ όποια θέση του ζητηθεί – όπως στο παρελθόν.
Η Ρένα Δούρου δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πώς θα κινηθεί, ενόσω ορισμένοι βλέπουν αμφιταλαντευόμενο και τον Νίκο Παππά. Ο πρόεδρος της ΚΟ θα μετρηθεί ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, άρα έχει την ευκαιρία να συλλέξει αντιδράσεις και να βγάλει συμπεράσματα επί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του.