ΠαΣοΚ: Τα μηνύματα των υπογραφών – Η Μπέη και οι λοχαγοί της Αθήνας

Τα οργανωτικά επιτελεία των μονομάχων για την Προεδρία του ΠαΣοΚ συγκέντρωσαν τις υπογραφές που απαιτεί το άρθρο 28 του καταστατικού και πλέον οι υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Η πρώτη πράξη σε αυτό το πολυπλόκαμο σκηνικό των εσωτερικών διαδικασιών στο ΠαΣοΚ ολοκληρώθηκε. Τα οργανωτικά επιτελεία των μονομάχων συγκέντρωσαν τις υπογραφές που απαιτεί το άρθρο 28 του καταστατικού και πλέον οι υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία. Σε λιγότερο από ένα μήνα το ΠαΣοΚ έχει εκλογές, μόνο ένας όμως από τους 6 υποψήφιους θα κάτσει στην καρέκλα του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί που έκατσε πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Συνολικά διαβιβάστηκαν 62.330 υπογραφές, στον 4ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, εκεί που είναι το γραφείο της ΕΔΕΚΑΠ. Τις επόμενες ώρες, το αρμόδιο όργανο για την πιστή τήρηση του καταστατικού, καλείται να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα επικαιροποιήσουν την ορθότητα της διαδικασίας και στη συνέχεια θα πρέπει να ανακηρύξει τις υποψηφιότητες.

Η επίδειξη ισχύος του Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 24.810 υπογραφές στήριξης από τη βάση της παράταξης κι ακόμη 171 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως επίδειξη δύναμης, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης άγγιξε τις 25.000 υπογραφές, τις περισσότερες από κάθε άλλο υποψήφιο. Παράλληλα, τα 171 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποτελούν δηλωτικό στοιχείο πως, παρά την αμφισβήτηση και την πρώιμη προσφυγή στις κάλπες, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη του στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Την κατάθεση των υπογραφών την έκανε γνωστή ο ίδιος μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το συγκεκριμένο βίντεο αυτό γυρίστηκε στα νέα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Αιανή Κοζάνης, ένα μέρος που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

Το κομματικό μήνυμα του Χάρη Δούκα

Δύναμη στην Κ.Ε. έδειξε πως έχει και ο Χάρης Δούκας. Ο Δήμαρχος της πόλης των Αθηνών, επέλεξε να καταθέσει μόνο 100 υπογραφές μελών της Κ.Ε. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως περίπου το 1/3 του κορυφαίου οργάνου της παράταξης έχει αναφορά σε αυτόν. Κάτι που πριν από ένα χρόνο δεν συνέβαινε. Οι υπογραφές αυτές μάλιστα είναι διπλάσιες του ορίου του 15% που προβλέπει το καταστατικό. Η σβολοποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και η έκφραση της στο πρόσωπο του, αποτελούν επίσημα δημιουργία πόλου στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, και ταυτόχρονα ένα από τα μηνύματα της χθεσινής διαδικασίας.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Δούκας δεν προσκόμισε υπογραφές στήριξης από τη βάση, κι ας έτρεχε καμπάνια το προηγούμενο διάστημα. Καμπάνια που είχε ακόμη και με στοχευμένες χορηγούμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το επιτελείο του τονίζουν πως έχουν συλλέξει χιλιάδες υπογραφές και πως ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όποιο νούμερο υπογραφών κι αν ανακοινωθεί από το στρατόπεδο Δούκα, αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί, ούτε να επιβεβαιωθεί από την ΕΔΕΚΑΠ, καθώς η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και πλέον δεν επιτρέπεται καμία προσθήκη. Σύμφωνα με μέλη της ΕΔΕΚΑΠ ο κ. Δούκας, όπως και όλοι οι υποψήφιοι, μπορούσαν να καταθέσουν τις υπογραφές μέχρι χθες στις 21:00.

Τα ονόματα των λοχαγών της Αθήνας

Ένα από τα πρόσωπα που υπέγραψαν υπέρ του Χάρη Δούκα είναι και η αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας, αλλά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ρωξάνη Μπέη, για την οποία πολλοί πίστευαν πως θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης τον δήμαρχο Αθηναίων στηρίζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πάρης Χαρλάυτης που προέρχεται από την ίδια σχολή με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που συζητήθηκαν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη και έφερναν ικανοποίηση στο στρατόπεδο Δούκα.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η ανοιχτή στήριξη κάποιων μελών της παράταξης του Δημάρχου Αθηναίων στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Γιάνναρος που υπέγραψε υπέρ Ανδρουλάκη, όπως και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Πόπη Γιαννοπούλου, Δήμητρα Σιδέρη, Χριστίνα Βασιλείου, Μίνα Φούντζουλα. Παράλληλα ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Βελεγράκης και ο αντιδήμαρχος υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης έχουν εκφραστεί ανοιχτά επίσης υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος Τρύφων Καββαθάς στηρίζει τον Μιχάλη Κατρίνη, κάτι που δείχνει πως η παράταξη Δούκα έχει σημαντικές ρωγμές στον δρόμο προς την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.

Η έκπληξη

Ένα από τα στοιχεία που εξέπληξε όποιον παρακολουθεί τα εσωτερικά του ΠαΣοΚ είναι το νούμερο των υπογραφών που συγκέντρωσε ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο κ. Κατρίνης, που είναι και ο μοναδικός υποψήφιος που εκλέγεται βουλευτής από την επαρχία, προσκόμισε συνολικά 14.001 υπογραφές. Ένα νούμερο μεγάλο, που ξάφνιασε πολλούς και δεν πέρασε ασχολίαστο από τους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Κατρίνης ήταν επίσης ο μοναδικός υποψήφιος που πήγε αυτοπροσώπως στα γραφεία του ΠαΣοΚ

Μία τυπική διαδικασία

Συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου κατέθεσαν 7.962 υπογραφές, ένα νούμερο που είχε διαρρεύσει από νωρίς. Ο κ. Γερουλάνος βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη που δίνει μεγάλη βάση και την Τετάρτη θα βρεθεί στο Βελλίδειο για να παραστεί στην ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Την στιγμή της κατάθεσης των υπογραφών εκείνος πραγματοποίησε ομιλία για την παρουσίαση του σχεδίου του για την οικονομία, που αποτελεί και το σημαντικό πολιτικό γεγονός της ημέρας για εκείνον και τους συνεργάτες του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου 7.000 υπογραφές, που είναι αρκετές για να είναι υποψήφια και να προκαλέσει το debate που επιθυμεί. Αυτό είπε άλλωστε και σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους που είχε αργά το βράδυ σε γνωστό μπαρ της περιοχής του κέντρου.

Συνεργάτες της Νάντιας Γιαννακοπούλου προσκόμισαν 8.300 υπογραφές καθώς και εκείνη βρίσκεται σε περιοδεία, ενώ ο Γιάννης Κανελλάκης ζήτησε με επιστολή του να δεχθεί η ΕΔΕΚΑΠ την υποψηφιότητα του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.