Ο γρίφος του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας – Γιατί έκοψε την κουβέντα ο Μητσοτάκης

Ο κυκεώνας παραφιλολογίας για τον ΠτΔ, η δεξιά στροφή, η δυσφορία του Πρωθυπουργού και η σιγή ιχθύος του Προεδρικού Μεγάρου

Η οδός Βασιλέως Γεωργίου Β’ είναι ο δρόμος που χωρίζει τα δύο πιο εμβληματικά και σημαντικά κτίρια της Αθήνας, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ένοικοι των δύο αυτών κτιρίων διατηρούν άριστες σχέσεις τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν την προεδρική της θητεία, δεν είχαν προσωπικές σχέσεις. Χρειάστηκαν ελάχιστες συναντήσεις, ολιγόλεπτες μάλιστα, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει την απόφαση του. Τον Ιανουάριο του 2020 προτείνει την τότε πρόεδρο του ΣτΕ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνη την στιγμή γράφεται ιστορία, αφού η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την θέση. «Είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική», είχε αναφέρει τότε ο πρωθυπουργός για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου συνέπεσε με την πανδημία. Η ίδια θέλησε από την πρώτη στιγμή να είναι κοντά στην κοινωνία και στους πολίτες. Ταξιδεύει συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι πάντοτε προσιτή και απολαμβάνει να συνομιλεί με πολίτες σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται. Έχει ιδιαίτερη αγάπη στις ακριτικές περιοχές αλλά και στην πατρίδα της, την Θράκη, για την οποία μιλά συγκινημένη. Με απόφαση της, μετά από πολλά χρόνια, κάθε Κυριακή, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξε ξανά για το κοινό καθώς όπως λέει σε κάθε ευκαιρία είναι ένας χώρος που ανήκει στους πολίτες και πρέπει να είναι προσβάσιμος σε εκείνους.

Κυκεώνας παραφιλολογίας

Τους τελευταίους μήνες, όμως, ειδικότερα μετά τις ευρωεκλογές, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει βρεθεί σε έναν κυκεώνα παραφιλολογίας. Το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου δεν ήταν καλό για την γαλάζια παράταξη. Οι λόγοι για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε το επιθυμητό ποσοστό έχουν απασχολήσει πολλούς βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους έχουν υποστηρίξει ότι ο λόγος της πτώσης των ποσοστών είναι η αντίσταση που βρήκαν στα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Τα περισσότερα βέλη δέχθηκε το νομοσχεδιο που αφορά την ισότητα στον γάμο. Μια βραδινή έξοδος της Προέδρου της Δημοκρατίας στάθηκε αφορμή ώστε να δεχθεί κριτική από όλες τις πλευρές.

Τους τελευταίους μήνες, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθούν να αντιστρέψουν την εικόνα του Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός, δέχθηκε από την βάση του κόμματος πολλές και πιεστικές εισηγήσεις για μια δεξιά στροφή. Κάποιοι, πρότειναν ότι για να γίνει αυτό, το πρόσωπο του Προεδρικού Μεγάρου πρέπει να ανήκει στην κεντροδεξιά παράταξη. Εκ τότε, έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημών και σεναρίων για το ποιος ενδεχομένως να είναι ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος. Ο Κώστας Καραμανλής; Ο Αντώνης Σαμαράς; Εσχάτως ακούστηκε και έντονα το όνομα του Νίκου Δένδια.

Η δυσφορία Μητσοτάκη

Ωστόσο, στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την δυσφορία του. Αντιθέτως, ίσως ήταν από τις λίγες φορές, στις οποίες ο πρωθυπουργός έδειξε εκνευρισμένος. Δεχόμενος ερώτηση σχετικά με την προεδρική εκλογή απάντησε αυστηρά: «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω απολύτως τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι σέβομαι και εκτιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι άδικο και προβληματικό να ανακυκλώνεται αυτή η συζήτηση. «Είναι πάρα πολύ άδικο και για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται μία διαρκής συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του επόμενου ή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από την ώρα της και θα ζητήσω από όλους σας, νομίζω, να σεβαστούμε τον θεσμό πρώτα και πάνω απ΄ όλα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα κάνει, κλείνοντας όμως και κάθε συζήτηση της ονοματολογίας έως και τον Ιανουάριο, όταν έτσι και αλλιώς, θα είναι ο χρόνος των ανακοινώσεων. «Θα πω μόνο ότι προφανώς η πρόθεση πάντα του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σεβαστεί το πνεύμα του Συντάγματος και να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το πρόσωπο που θα προταθεί», σημείωσε με νόημα.

Σιγή ιχθύος από το Προεδρικό Μέγαρο

Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το διάστημα, το Προεδρικό Μέγαρο διατηρεί σιγή ιχθύος. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνεχίζει το έργο της επιθυμώντας να παραμείνει δίπλα στην κοινωνία. Αύριο, Τετάρτη, θα βρεθεί σε αγιασμό σχολείου. Αποφεύγει τόσο η ίδια όσο και συνεργάτες της να μπουν σε αυτό το παιχνίδι.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρκεστεί μονάχα να εξηγεί πως η απόφαση αυτή, αν και αφορά το δικό της μέλλον, δεν είναι δική της αλλά ανήκει σε άλλους. . Η κοινή λογική, πάντως, λέει πως μοιάζει αδύνατον να μην την ενοχλεί αυτή η παραφιλολογία και η διαρκής αναφορά στο όνομα της, παρότι ουδέποτε την εξέφρασε δημόσια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, πάντως, στην πραγματικότητα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Για την ανακοίνωση όμως των αποφάσεων του, τις μετέθεσε για αργότερα. Στον σωστό χρόνο, όπως τόνισε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.