Η εκδοτική προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους αναγνώστες της εφημερίδας είναι ένα «ιδιόμορφο» λεξικό (σε σχέση με τους συνήθεις τύπους λεξικών), στο οποίο το κύριο βάρος δίδεται στη χρήση και στον ποιοτικό λόγο. Ένα εξειδικευμένο χρηστικό λεξικό εμπλουτισμού τής γλωσσικής συγκρότησης των ομιλητών τής ελληνικής γλώσσας. Παρέχει τα εφόδια ενός πλούσιου λεξιλογικού οπλισμού που, εφόσον επιλεχθεί και εφαρμοστεί σωστά, εξασφαλίζει ό,τι με απλά λόγια αποκαλούμε «προσεγμένο ποιοτικό λόγο».

Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, λέξεις που δεν τις χρησιμοποιούμε όλοι εξίσου συχνά, λέξεις που έχουν μια ξεχωριστή αίγλη, ένα άλλο κύρος. Από τις 150.000 λέξεις της Νέας Ελληνικής οι 4.000 λέξεις αποτελούν έναν ιδιαίτερο θησαυρό που αξίζει να εξερευνήσουμε.

Η έκδοση είναι ολοκληρωμένη και περιέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις λέξεις της γλώσσας μας που αξίζει να μάθουμε και να κατανοήσουμε.

Δίνεται έμφαση στα παραδείγματα χρήσης των λέξεων, ώστε να κατανοεί ο ομιλητής πως αυτές χρησιμοποιούνται στον λόγο, περιέχει λεξικές συνάψεις, δηλαδή με ποιες άλλες λέξεις εμφανίζεται συνήθως μαζί στον λόγο μια λέξη, ετυμολογικές πληροφορίες για κάθε λήμμα, παρουσιάζεται η λογοτεχνική αξιοποίηση των λέξεων μέσω παραθεμάτων από τη νεοελληνική γραμματεία και σύντομα σχόλια σε επιλεγμένες λέξεις που συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανοήσή τους.

Με το λεξικό αυτό ο διακεκριμένος καθηγητής Γλωσσολογίας, κ. Γ. Μπαμπινιώτης απευθύνεται – όπως σημειώνει ο ίδιος – «να βοηθήσει όσους αγαπούν και σέβονται τη γλώσσα και θέλουν να εμπλουτίσουν αλλά και να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους γνώσεις σε διάφορα πεδία : στο λεξιλογικό, στο γραμματικό, στο συντακτικό, στο ετυμολογικό, στο

ορθογραφικό αλλά και σε άλλα συναφή πεδία (υφολογικό, κειμενικό, δημιουργικής γραφής)».

Ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους.

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη

Αυτή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο δεύτερο τόμος (Ε-Κ) μόνο στο ΒΗΜΑ