Ενυπόστατος: Ξέρετε τι σημαίνει η απαιτητική λέξη της ημέρας;

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής» που κυκλοφορεί με «Το Βήμα της Κυριακής», ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει καθημερινά την «απαιτητική λέξη της ημέρας»

Την Κυριακή με «Το Βήμα» 15 Σεπτεμβρίου: Ο δεύτερος τόμος (Ε-Κ), Το Λεξικό των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της

ενυπόστατος (-η, -ο)

αυτός που έχει υπόσταση, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα· υπαρκτός, πραγματικός.

Παραδείγματα

Ο 25χρονος αντιμετωπίζει το καθ’ όλα ενυπόστατο ενδεχόμενο τής ισόβιας κάθειρξης, εάν τελικά καταδικαστεί με την κατηγορία τής προδοσίας.

Μια κουβέντα που θα πει κάποιος, ενώ μπορεί να μη συνοδεύεται από καμιά λογική αλληλουχία ή κάποιον ενυπόστατο συνειρμό, μπορεί συχνά να αποτελέσει το έναυσμα για να γράψω ένα ποίημα.

(ειδικότερα, για τον Χριστό) Όταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει ότι «ο Λόγος σαρξ εγένετο», δεν εννοεί ότι σαρκώθηκε κάποιος αφηρημένος λόγος ή ιδέα, αλλά ο ενυπόστατος Λόγος τού Θεού.

ΕΤΥΜ. ελληνιστική λ. ἐνυπόστατος «πραγματικός, υπαρκτός» < ἐν + αρχ. ὑποστατός (στην ελληνιστική σημασία «υπαρκτός») < ὑφίσταμαι, πβ. επίσης το αντίθετο ανυπόστατος.

To «ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ του Γ. Μπαμπινιώτη

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο Β’ Τόμος (Ε-Κ)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.