Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται σήμερα το βράδυ να αντιμετωπίσει, όχι τον γνώριμο αντίπαλο που περίμενε όταν συμφώνησε για το debate τον Μάιο, αλλά έναν αντίπαλο που δεν έχει συναντήσει ποτέ και δυσκολεύεται να προσδιορίσει: την Κάμαλα Χάρις, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, η ανάδειξη της οποίας ως υποψήφιας των Δημοκρατικών άλλαξε την κατεύθυνση και την ίδια τη φύση των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προέβλεψε ότι θα είχε ένα δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τον οποίο είχε μια πικρή ιστορία αντιπαράθεσης από τις εκλογές του 2020.

Αντίθετα, ο άνευ προηγουμένου αντίκτυπος του ντιμπέιτ του Ιουνίου στην Ατλάντα μεταξύ Τραμπ – Μπάιντεν – στο οποίο η ασυνάρτητη και ασυνάρτητη εμφάνιση του Μπάιντεν οδήγησε στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του μετά από αυξανόμενες πιέσεις από το ίδιο του το Δημοκρατικό κόμμα – άφησε τον Τραμπ αντιμέτωπο με έναν αντίπαλο εναντίον του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασίσει μια σταθερή γραμμή επίθεσης.

Προετοιμασμένη η Κάμαλα

Η Χάρις, από την πλευρά της, πηγαίνει στην εκδήλωση έχοντας προετοιμαστεί από βοηθούς που έχουν μιμηθεί τη συχνά κακοήθη και προσβλητική τεχνική αντιπαράθεσης του Τραμπ -ιδίως προς τις γυναίκες- και ενισχυμένη από την εμπειρία της από την προηγούμενη καριέρα της ως εισαγγελέας σε δικαστήριο. Την ενισχύει επίσης το γεγονός ότι έχει απέναντί της έναν αντίπαλο που καταδικάστηκε πρόσφατα για 34 κακουργηματικές κατηγορίες.

Στήθος με στήθος

Το ζευγάρι αναμετράται εν μέσω μιας κούρσας που, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, είναι στήθος με στήθος – τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε βασικές πολιτείες – περισσότερο από ό,τι στην Πενσυλβάνια, όπου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ της Τρίτης, με τις περισσότερες εκλογικές ψήφους να βρίσκονται σε εκκρεμότητα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.

Με κλειστά μικρόφωνα

Η εκδήλωση της Τρίτης, που διοργανώνεται από το ABC, θα διεξαχθεί με τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν και για το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, με τα μικρόφωνα των υποψηφίων να σιγούν όταν είναι η σειρά του αντιπάλου τους να μιλήσει. Η εκστρατεία της Χάρις υποστήριξε ότι τα μικρόφωνα πρέπει να παραμείνουν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια – ελπίζοντας να ωθήσει τον πρώην πρόεδρο στις απείθαρχες και δυσάρεστες διακοπές που έχουν αμαυρώσει τις προηγούμενες εμφανίσεις του.

Ενώ ο Τραμπ ήταν έτοιμος να συμφωνήσει οι επιτελείς του επέμειναν να διατηρήσει τους αρχικούς κανόνες.

Αλλά η δυσκολία του Τραμπ να συμβιβαστεί με την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα είναι αυτή που θα μπορούσε να καθορίσει το περίγραμμα του ντιμπέιτ, σύμφωνα με τον Στίβεν Φάιν, ειδικό στα προεδρικά ντιμπέιτ και καθηγητή ψυχολογίας στο Κολέγιο Γουίλιαμς στη Μασαχουσέτη, αναφέρει ο Guardian.

Αναστατωμένος ο Τραμπ

«Νομίζω ότι, ίσως το πιο ενδιαφέρον και δυνητικά εκρηκτικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρα πολύ αναστατωμένος που ο Μπάιντεν αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Χάρις», δήλωσε ο Φάιν, ο οποίος εκτίμησε ότι το ντιμπέιτ είχε μεγαλύτερες δυνατότητες για παιχνίδια μυαλού και ψυχολογικό δράμα από οποιοδήποτε άλλο που είχε μελετήσει στο παρελθόν.

Το εφιαλτικό σενάριο

«Θα είναι τεράστιο έργο γι’ αυτόν να ελέγξει τις τάσεις του. Όποτε τον δολώνει … μια γυναίκα, συνήθως είναι πολύ κακός. Και μια έγχρωμη γυναίκα είναι ακριβώς σαν το εφιαλτικό σενάριο.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο δούναι και λαβείν με τρόπο που δεν χρειάστηκε να υπάρξει στο πρώτο ντιμπέιτ, όταν δεν χρειάστηκε να πει πολλά, αλλά άφησε τον Μπάιντεν να παραπαίει. Οπότε οι πιθανότητες για κάθε είδους δράμα είναι μεγάλες».

Οι σύμβουλοι Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος προετοιμάζεται για το ντιμπέιτ, μεταξύ άλλων, με την Tulsi Gabbard, πρώην μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικών που μετατράπηκε σε υποστηρικτή του Τραμπ, η οποία διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα του κόμματος το 2020 και έμπλεξε αξιομνημόνευτα με την Harris σε ένα προκριματικό ντιμπέιτ.

Σε ένα τηλεφώνημα με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, παραμονή της συζήτησης, ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε ότι η Χάρις θα ήταν αυτή που θα δυσκολευόταν να προετοιμαστεί για τον Τραμπ.

«Το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι εκεί έξω κάθε μέρα και κάνει ερωτήσεις χωρίς σενάριο σημαίνει ότι δεν μπορείς να προετοιμαστείς γι’ αυτόν», είπε, παρομοιάζοντας το με την προπόνηση για να προετοιμαστείς για να παλέψεις με τον Μοχάμεντ Άλι. «Δεν ξέρεις ποιο θα είναι το στυλ του. Έχει ένα εκπληκτικό μείγμα χιούμορ και γοητείας…»