Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη προχωρά σε μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην προστασία των ζώων συντροφιάς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ασφαλούς Εκκένωσης Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας Ζώων Συντροφιάς στη Νεάπολη Νίκαιας. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί από εξειδικευμένα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Η εφαρμογή του στηρίζεται στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς και ακολουθεί τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σχέδιο για Κρίσιμες Συνθήκες

Το σχέδιο αφορά την προετοιμασία και την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων όπως πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα ή άλλες φυσικές καταστροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ζώα που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Δήμου, θα απομακρύνονται άμεσα και με ασφάλεια από τον χώρο και θα μεταφέρονται σε προκαθορισμένες ασφαλείς περιοχές όπου θα λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και περίθαλψη. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων και έρχεται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών, το οποίο εγκρίθηκε το 2023.

Επιπλέον, το Σχέδιο Ασφαλούς Εκκένωσης προστίθεται ως παράρτημα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από Δασικές Πυρκαγιές, γνωστό ως «ΙΟΛΑΟΣ 2», το οποίο έχει επίσης επικαιροποιηθεί με σκοπό την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Δήμαρχος: «Ηθική Υποχρέωση η Προστασία των Ζώων»

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, τόνισε την αναγκαιότητα της προληπτικής δράσης μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή: «Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα και η ετοιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς και ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη είναι προσανατολισμένος στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς, με τη διασφάλιση της άμεσης και αποτελεσματικής μεταφοράς τους σε ασφαλείς περιοχές όταν αυτό απαιτείται. «Η προστασία των ζώων είναι για εμάς ηθική υποχρέωση», δήλωσε ο Δήμαρχος, ευχαριστώντας την ομάδα εργασίας που εργάστηκε με εντατικούς ρυθμούς για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Καινοτομία και Συνεργασία

Η εφαρμογή του Σχεδίου Ασφαλούς Εκκένωσης δεν αποτελεί απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά μια αναγκαία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των ζώων και της κοινότητας συνολικά. Η σύνδεση του σχεδίου με τις ευρύτερες στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων και πυρκαγιών, καθώς και η διαρκής επικαιροποίηση των διαδικασιών, διασφαλίζει τη βέλτιστη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Με αυτό το σχέδιο, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη εισάγει ένα πρότυπο δράσης που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για άλλους Δήμους στη χώρα, προωθώντας την προστασία των ζώων και την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε κρίσιμες συνθήκες.