Την επανεκλογή του στην προεδρία της Αλγερίας για μια δεύτερη θητεία κέρδισε ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, λαμβάνοντας σχεδόν το 95% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική αρχή της χώρας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τεμπούν έλαβε 5,32 εκατ. ψήφους, επί συνόλου 5,63 εκατ. πολιτών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, έλαβε δηλαδή το 94,65% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική αρχή.

Το βράδυ του Σαββάτου είχε ανακοινωθεί ότι η συμμετοχή ανερχόταν στο 48%, ενώ επί του παρόντος δεν έχουν δοθεί νεότερα στοιχεία.

Καταγγελίες για παραβιάσεις κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας

Πάντως, ένας από τους αντιπάλους του Τεμπούν, ο μετριοπαθής ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντελααλί Χασάνι είχε καταγγείλει «παραβιάσεις» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την ομάδα της εκστρατείας του, φέρεται να υπήρχαν «πιέσεις σε ορισμένους αξιωματούχους των εκλογικών τμημάτων για να ‘φουσκώσουν’ τα αποτελέσματα», κυρίως το ποσοστό συμμετοχής.

Η προσέλευση ήταν μείζον στοίχημα στις εκλογές, ενώ η νίκη του 78χρονου Τεμπούν ήταν αναμφισβήτητη για τους ειδικούς. Εκτός από τον ισλαμιστή υποψήφιο, ο άλλος αντίπαλος του Τεμπούν ήταν ο Γιούσεφ Αουσίς, πρόεδρος του Μετώπου των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων, του παλαιότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, που έχει την εκλογική του βάση στην Καβυλία, στην ανατολική Αλγερία.

Για την πρώτη του θητεία, ο Τεμπούν κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019 λαμβάνοντας το 58% των ψήφων αλλά με συμμετοχή 39,83% (60% αποχή).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ