Κανονικά στις 10:00 άρχισε η διαδικασία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκ των πρώτων που εισήλθαν στην αίθουσα προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου του.
Λίγο μετά ήρθαν ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Τρύφων Βασιλειάδης κι ο Στέργιος Καλπάκης.
Ο Παύλος Πολάκης, που στηρίζει αναφανδόν την πρόταση μομφής έχοντας ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν από τις 11:00. Στις 11:30 ήρθε από την άλλη η Όλγα Γεροβασίλη.
Στις 12:00 προσήλθε και ο Σωκράτης Φάμελλος που το Σάββατο ήταν άκρως επικριτικός με τις τακτικές Κασσελάκη.
Τόσο εντός όσο κι εκτός της αίθουσας τα «πηγαδάκια» ήταν πολλά μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Άπαντες περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα, δεδομένου πως θα ορίσει την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποια τα δεδομένα στην ψηφοφορία
Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θέλει να κάνει κάποιος. Οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και το βράδυ ήταν πολύ μεγάλο, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις και πιέσεις για τη μία ή την άλλη πρόταση. Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος «όλα παίζονται» κι εκ των προτέρων εκτιμήσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο όσα ήταν παρόντα κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όσοι δεν είναι εφικτό να παραβρεθούν στην αίθουσα, δύναται να ψηφίσουν δια τηλεφώνου στην εφορευτική επιτροπή.
Αυτό θα συμβεί μετά το φινάλε της δια ζώσης ψηφοφορίας. Η εξ αποστάσεως ψήφος θα γίνει σε ανοικτή ακρόαση.
Προκειμένου η πρόταση μομφής να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε Συνέδριο υποψηφίων προέδρων, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος (Άρθρο 20, παρ 4). Δηλαδή 148 υπέρ επί του συνόλου των 295.