ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη μομφή κατά Κασσελάκη – Τι ισχύει

Στις 10:01 ψήφισε το πρώτο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Στις 13:00 έληξε η διαδικασία - Ποια τα δεδομένα.

Άνοιξε στις 10:01 η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από την Κεντρική Επιτροπή.

Η ψηφοφορία των μελών ήταν μυστική, όπως αποφασίστηκε δια ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, και το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί εκ νέου σε νέα εκλογή αρχηγού.

Οι κάλπες ήταν τρεις και είχαν χωριστεί ονομαστικά (Α-ΚΑΣΣ, ΚΑΣΣ-Ο, Π-Ψ). Η διαδικασία ήταν τρίωρη και έληξε στις 13:00. Αμέσως μετά άρχισε η καταμέτρηση.

Το πρώτο αποτέλεσμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 274 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τα 210 ψήφισαν δια ζώσης και τα 64 τηλεφωνικά.

Τα 21 που δεν ψήφισαν είτε δεν προσήλθαν είτε δεν εντοπίστηκαν στις κλήσεις.

Ποιοι ψηφίζουν στην Κεντρική Επιτροπή

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα μέλη της ΚΕ, όχι μόνο όσα ήταν παρόντα κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όσοι δεν ήταν εφικτό να παραβρεθούν στην αίθουσα, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν δια τηλεφώνου στην εφορευτική επιτροπή.

Αυτό συνέβη μετά το φινάλε της δια ζώσης ψηφοφορίας. Σε αυτήν την περίπτωση αναιρέθη φυσικά το κρυφό της διαδικασίας, αλλά κρίθηκε ως η μόνη λύση για όσους απουσιάζουν για διαφορετικούς λόγους (συνδικαλιστές, ασθενείς κ.α). Η εξ αποστάσεως ψήφος έγινε σε ανοικτή ακρόαση.

Λεπτές ισορροπίες

Προκειμένου η πρόταση μομφής να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε Συνέδριο υποψηφίων, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος (Άρθρο 20, παρ 4). Δηλαδή 148 υπέρ επί του συνόλου των 295.

Μετά το αποτέλεσμα του Σαββάτου (122 υπέρ, 86 κατά, 4 λευκά) οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και το βράδυ ήταν πολύ μεγάλο, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις και πιέσεις για τη μία ή την άλλη πρόταση. Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος «όλα παίζονται» κι εκ των προτέρων εκτιμήσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν.

Την μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη στήριξαν τα μπλοκ των 87 και του Παύλου Πολάκη. Κατά αυτής τάχθηκαν οι «νεοπροεδρικοί» και η ομάδα του Νίκου Παππά. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν εκ των πρώτων που ψήφισαν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.