Άνοιξε στις 10:01 η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από την Κεντρική Επιτροπή.

Η ψηφοφορία των μελών είναι μυστική, όπως αποφασίστηκε δια ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, και το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί εκ νέου σε νέα εκλογή αρχηγού.

Οι κάλπες είναι τρεις και έχουν χωριστεί ονομαστικά. Η διαδικασία είναι τρίωρη και λήγει στις 13:00. Αμέσως μετά θα γίνει η καταμέτρηση.

Ποιοι ψηφίζουν στην Κεντρική Επιτροπή

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της ΚΕ, όχι μόνο όσα ήταν παρόντα κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όσοι δεν είναι εφικτό να παραβρεθούν στην αίθουσα, δύναται να ψηφίσουν δια τηλεφώνου στην εφορευτική επιτροπή.

Αυτό θα συμβεί μετά το φινάλε της δια ζώσης ψηφοφορίας. Σε αυτήν την περίπτωση αναιρείται φυσικά το κρυφό της διαδικασίας, αλλά έχει κριθεί ως η μόνη λύση για όσους απουσιάζουν για διαφορετικούς λόγους (συνδικαλιστές, ασθενείς κ.α). Η εξ αποστάσεως ψήφος θα γίνει σε ανοικτή ακρόαση.

Λεπτές ισορροπίες

Προκειμένου η πρόταση μομφής να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε Συνέδριο υποψηφίων, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος (Άρθρο 20, παρ 4). Δηλαδή 148 υπέρ επί του συνόλου των 295.

Μετά το αποτέλεσμα του Σαββάτου (122 υπέρ, 86 κατά, 4 λευκά) οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και το βράδυ ήταν πολύ μεγάλο, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις και πιέσεις για τη μία ή την άλλη πρόταση. Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος «όλα παίζονται» κι εκ των προτέρων εκτιμήσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν.

Την μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη στηρίζουν τα μπλοκ των 87 και του Παύλου Πολάκη. Κατά αυτής είναι οι «νεοπροεδρικοί» και η ομάδα του Νίκου Παππά. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν εκ των πρώτων που ψήφισαν.