Τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας, μετά την αποδοχή της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, θα αποφασίσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου η (επόμενη) Κεντρική Επιτροπή να τον εγκρίνει και να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο και ακολούθως σε εκλογές.

Η νέα εσωκομματική «μάχη» στην αίθουσα της ΚΕ για το εάν και πότε θα γίνει το συνέδριο του κόμματος εκτυλίχθηκε σε πιο ήπιους τόνους αυτή τη φορά. Η συζήτηση έγινε αποκλειστικά για τους όρους με τους οποίους θα προκύψει η εκλογή του νέου αρχηγού, μετά την «διαγραφή» της ηγεσίας Κασσελάκη από την Κ.Ε.

Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής: Έκτακτο Συνέδριο και εκλογές

Όπως αποφασίστηκε σχετικώς, η Πολιτική Γραμματεία, που αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος από τη στιγμή που ο Στ. Κασσελάκης έχει εκπέσει, θα συνέλθει άμεσα προκειμένου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η νέα συνεδρίαση της οποίας θα γίνει εντός δεκαπενθημέρου, την οργάνωση έκτακτου συνεδρίου και κατ’ επέκταση εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διάρκεια αυτού θα κατατεθούν υποψηφιότητες και θα αναπτυχθούν πολιτικές θέσεις και προγραμματικό πλαίσιο.

Από τις αποφάσεις των οργάνων θα εξαρτηθεί η εκλογή ή μη νέων συνέδρων. Σε αυτό ποντάρει η πλευρά Κασσελάκη, ως και μια συνέχεια της τελευταίας φράσης που ανέφερε στην ομιλία του πως ο ίδιος θα λογοδοτήσει μόνο στον λαό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης από την ΚΕ δόθηκε έγκριση στον Νίκο Παππά προκειμένου, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι η δεύτερη χρονιά που εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΚΟ κι όχι ο πρόεδρος του κόμματος.

Τι ειπώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή

Στη διάρκεια της κουβέντας που ακολούθησε της σαρωτικής έγκρισης της μομφής κατά του προέδρου, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε οι εκλογές να γίνουν σε ενάμιση μήνα περίπου, είπε να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ ο Νίκος Παππάς και δίπλα στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου να είναι, για να την συνδράμει, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ομάδα των 87 που κέρδισε μια σημαντική πολιτική μάχη, απονομιμοποίησε τον Στ. Κασσελάκη μέσω του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου, καθώς είπε πως είμαστε σε νέο περιβάλλον πρότεινε το συνέδριο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες και τις πολιτικές πλατφόρμες.

«Κανείς δεν αισθάνθηκε νομεκλατούρα»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι οφείλουμε να κλείσουμε μια διαδικασία ενοποίησης, παρόλο που δεν θα είναι εύκολο αυτό που γίνεται. Υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια μας η ύπαρξη, διότι ο πρόεδρος εκλέχθηκε από το καταστατικό κι έγινε πρόταση μομφής με βάση καταστατικό. Ούτε κάποιος αισθάνθηκε κανείς νομενκλατούρα. Από την πλευρά του πρότεινε έκτακτο συνέδριο υποψηφιοτήτων και προγραμματικό σχέδιο, για να αποφευχθεί άλλη ρευστοποίηση χώρου.

Ο Πάνος Ρήγας ισχυρίστηκε ότι το καταστατικό πέρυσι παραβιάστηκε και ότι δεν θα ήταν σωστό να επαναληθεί το λάθος των fast track διαδικασιών.

Στο σημείο εκείνο ο Παύλος Πολάκης επενέβη και διαφώνησε. Ο Ρήγας επανήλθε και σημείωσε πως δεν κάνουμε σπέκουλες, προτρέποντας στην ανάγνωση του καταστατικού.

«Το δικό μας Σύνταγμα»

Ο Νίκος Παππάς ζήτησε να επικρατήσει απ’ όλους ψυχραιμία και να τηρηθεί το καταστατικό στο όλον του, διότι όπως θύμισε μεταξύ άλλων είναι το δικό μας Σύνταγμα. Ομολόγησε πως οι ημερομηνίες είναι σφιχτές, αλλά επικαλέστηκε την ουσία και το γράμμα του καταστατικού.

Αναγνώρισε επίσης πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δημοκρατικό και αποδεκτό, λέγοντας, με αιχμή προς τον Στ. Κασσελάκη, πως όσοι μιλούν από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής καλό θα ήταν να σκέφτονται το αύριο. Η επιθυμία του Νίκου Παππά είναι ν’ αποφευχθεί κάποια νέα διάσπαση.

Τι ακολουθεί

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη πάντως το στρατόπεδο Κασσελάκη έχει ήδη αρχίσει ν’ αποδομεί την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μέσα από διάφορους υποστηρικτές του που κάνουν λόγο για κουκούλες και πραξικόπημα. Οι ίδιοι εναντιώνονται και στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο αντίπαλο μπλοκ, όσοι προκάλεσαν την έκπτωση του προέδρου είναι βέβαιοι πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανατροπή της απόφασης που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή για εκλογή προέδρου.