ΣΥΡΙΖΑ: Ο τρωτός Κασσελάκης, οι ουδέτεροι και η κίνηση – έκπληξη

Σήμερα η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ - Στις 10:00 το πρωί ξεκινά η διαδικασία - Πώς ο Κασσελάκης θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τυχόν πρόταση μομφής

Οριακή είναι η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία όπου η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Παππά κυρίως ηττήθηκε από τους 87 και τον Παύλο Πολάκη καθώς αποφασίστηκε η πρόταση μομφής που κατατέθηκε στον πρόεδρο του κόμματος να τεθεί τελικά σε μυστική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της κάλπης το μεσημέρι θα δείξει προς τα που θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον όλα είναι ανοικτά. Η ήττα της προεδρικής πλευράς που ήθελε η ψηφοφορία να είναι δια ανατάσεως της χειρός έδειξε ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν είναι άτρωτος και όλα μπορεί να συμβούν σήμερα.

Το ηχηρό μήνυμα σε Κασσελάκη

Η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία ήταν ένα ηχηρό μήνυμα από τη στιγμή που ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης με την ομιλία του έδειξε ότι δεν επιθυμεί να προσφύγει στις κάλπες.

Εξάλλου και οι συσχετισμοί, όπως σημείωνε χθες το Βήμα δεν ήταν υπέρ του και οριακή θα ήταν η νίκη του εάν η ψηφοφορία γινόταν δια ανατάσεως της χειρός με μια διαφορά 10-15 ψήφων.

Η μυστική ψηφοφορία όμως δίνει το δικαίωμα σε πρόσωπα που είναι στην λεγόμενη ουδέτερη ζώνη να κινηθούν και ως εκ του ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα.

«Η νύχτα βγάζει δέσποτα και η αυγή μητροπολίτη» – Μεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις

Η λαϊκή ρήση λέει ότι «η νύχτα βγάζει δέσποτα και η αυγή μητροπολίτη» και όλο το βράδυ υπήρχαν διαρκείς διαβουλεύσεις, επαφές και συνεννοήσεις για τη σημερινή ψηφοφορία κυρίως για τους … ουδέτερους που έπρεπε να πειστούν είτε για την έγκριση της πρότασης μομφής στον Στ. Κασσελάκη είτε για την απόρριψή της.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής των 87 που υπέγραψαν 100 μέλη της Κ.Ε. και στήριξε και ο Π. Πολάκης και οι υποστηρικτές του απαιτούνται, βάση του καταστατικού το 50%+1, δηλ. 148 μέλη από τα 295 της Κ.Ε.

Πολεμικό το κλίμα – Στα τρία το κόμμα

Το κλίμα είναι πολεμικό και η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σημερινή ψηφοφορία θα δείξει και αριθμητικά πλέον καταγεγραμμένη στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο – ήδη φάνηκε στην Κ.Ο. πρόσφατα στην εκλογή του Ν. Παππά ως προέδρου της- ότι το κόμμα είναι βαθύτατα διχασμένο και έχει σπάσει στα τρία: ομάδα Κασσελάκη και περιφερειακά υποστηρικτών της όπως Ν. Παππάς και άλλοι, η ομάδα των 87 και η πλευρά του Π. Πολάκη με τους υποστηρικτές της.

Η κίνηση – έκπληξη

Πάντως το σενάριο που συζητούσαν στους προεδρικούς κύκλους χθες το βράδυ, μετά την αρνητική εξέλιξη για τον Στ. Κασσελάκη είναι εάν σήμερα εγκριθεί η πρόταση μομφής να προσπαθήσει να την εξουδετερώσει με την εξής κίνηση: Προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου μέσω του οποίου θα επιχειρήσει, αφού θα έχει τον έλεγχο και των περισσοτέρων συνέδρων, να ακυρώσει την απόφαση της Κ.Ε. και να μπλοκάρει την προσφυγή στις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.