Δρόμοι κλειστοί, διαδηλωτές μπροστά από τον Λευκό Πύργο με σημαίες του ΠΑΜΕ, εκνευρισμένοι αστυνομικοί που προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Αυτό είναι το σκηνικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση της πόλης, το απόγευμα του Σαββάτου. Οδηγός ταξί, ρωτάει τον αστυνομικό ποιοι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί – δύο ώρες πριν ξεκινήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος, απαντά στον οδηγό πως δεν ξέρει, «δεν μπορώ να σε βοηθήσω, φίλε». Και αυτό, παρότι κρατάει τον ασύρματο στο χέρι. «Κάθε χρόνο τα ίδια», λέει με έντονη δυσφορία ο οδηγός. «3000 αστυνομικοί στο πόδι μας λένε και πάντα επικρατεί χάος. Δεν γνωρίζουν ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί, από πού μπορούμε να περάσουμε», εξηγεί.

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο λόγω της Έκθεσης. Φέτος, όπως λένε οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, έχει πολύ κόσμο. «Είναι περισσότερες οι χώρες που συμμετέχουν τώρα. Η Βρετανία, για παράδειγμα, έλειπε πολλά χρόνια», εξηγεί κάτοικος. «Ήρθε και χθες ένα κρουαζιερόπλοιο, οπότε έχουμε και τουρίστες στη πόλη», προσθέτει ο φίλος του.

Για 6η χρονιά ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο βήμα της ΔΕΘ, κάτι που επισημαίνει από την αρχή της ομιλίας του. Η αίθουσα ξεκίνησε να γεμίζει το απόγευμα, η ενημέρωση ότι λόγω των διαδηλώσεων οι δρόμοι θα είναι κλειστοί κινητοποίησε τον κόσμο να φτάσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το κλίμα εντός της αίθουσας ήταν κάπως υποτονικό, ακόμα και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Άλλωστε τα χρόνια διακυβέρνησης είναι αρκετά για να μην είναι ο ίδιος παλμός όπως στην αρχή μιας κυβέρνησης ή όπως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν ευνόησαν την κατάσταση και οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που ομολογουμένως τράβηξαν την προσοχή.

Στις πρώτες σειρές κάθισαν οι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Μάκης Βορίδης, η Νίκη Κεραμέως, Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδής και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η παρουσία των βουλευτών είναι επίσης ζωηρή. Η Μαρία Συρεγγέλα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η Μαρία Κεφαλά, Μακάριος Λαζαρίδης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θάνος Πλεύρης, Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται εντός της αίθουσας. Παρόντες και ευρωβουλευτές όπως η Ελεονώρα Μελέτη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο πρωθυπουργός, θέλησε να κάνει ειδική αναφορά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι ο Επίτροπος είναι «ένας από εσάς». Στο θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε, ο κ. Τζιτζικώστας σηκώθηκε από την καρέκλα του και τοποθέτησε το χέρι του στο στήθος, στο ύψος της καρδιάς, θέλοντας να ευχαριστήσει τον κόσμο εντός της αίθουσας.

Χωρίς Καραμανλή και Σαμαρά

Την ώρα που μίλαγε ο πρωθυπουργός, απ’ έξω, μαζί με τους διαδηλωτές ήταν ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εντός της αίθουσας όμως στο Βελλίδειο, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά δεν έδωσαν το παρών στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ειδικότερα ο τελευταίος τους προηγούμενους μήνες άσκησε πίεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του έκανε μια αναδρομή της θητείας του. Πίσω του ο κ. Μητσοτάκης, είχε ως φόντο «Ελλάδα 2027», την ώρα που ανακοίνωνε μια σειρά νέων μέτρων μεταξύ των οποίων για την εργασία, τον κατώτατο μισθό, την στεγαστική κρίση, την κοινωνία, την στήριξη γυναικών για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και το όραμα της κυβέρνησης έως το 2027.

Η συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ

Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας βρέθηκε στην 88η Διεθνή Έκθεση. Συναντήθηκε με τον τον αντικαγκελάριο Γερμανίας, Ρ. Χάμπεκ, καθώς φέτος είναι η τιμώμενη χώρα και συμμετείχε στον αγιασμό της έκθεσης.

Στο πλάι του πρωθυπουργού ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού αλλά και άλλοι υπουργοί, της πρώτης γραμμής, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο Σταύρος Καλαφάτης κλπ.

Παρόντες ήταν και υφυπουργοί όπως ο Γιώργος Κώτσηρας, η Έλενα Ράπτη, η Ζωή Ράπτη και ο Κώστας Γκιουλέκας. Η παρουσία βουλευτών, εκείνη την ώρα, ήταν αρκετά υποτονική, με τους παρόντες να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Μεταξύ άλλων, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ο Γιώργος Σταμάτης, Δημήτρης Κούβελας, Φάνης Παππάς.

Η βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, οι Ολυμπιονίκες και τα τεθωρακισμένα

Στην καθιερωμένη βόλτα του στα περίπτερα της έκθεσης, δεκάδες πολίτες θέλησαν να έρθουν κοντά του και να συνομιλήσουν μαζί του. Ο πρωθυπουργός, έκανε μια στάση, μεταξύ άλλων, στο 1555, την γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών για θέματα ασφαλιστικών, εργασιακών, κλπ.

Κατά την διαδρομή προς το υπουργείο Αθλητισμού, συνάντησε τους Ολυμπιονίκες του Παρισιού. Εκεί είχε έναν θερμό διάλογο με τους αθλητές, ενώ συμβούλευσε και παιδιά που βρέθηκαν στο σημείο για τις αρετές του αθλητισμού.

Ο πρωθυπουργός, πέρασε μια βόλτα και από το περίπτερο του υπουργείου Άμυνας πριν καταλήξει στο Γερμανικό. Εκεί παρουσίασαν στον ίδιο τα νέα τεθωρακισμένα.

Το σκηνικό με Δένδια

Ωστόσο, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν άλλο. Σε κάποια πηγαδάκια, σχολιάστηκε έντονα από τους πιο παρατηρητικούς ότι έλαμψε δια της απουσίας του, ο Νίκος Δένδιας.

Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, όπως πχ τον κ. Στυλιανίδη του Ναυτιλίας, ο κ. Δένδιας δεν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα, βρισκόταν στην άλλη πλευρά της έκθεσης.