Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με τις ανάγκες να είναι γνωστές αλλά τα οικονομικά δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών, παρά τις προθέσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Παρά το γεγονός ότι θα πληρώσουμε το 2025 περίπου 800 εκατ. ευρώ για τις Belh@rra, παραμένει στο τραπέζι και η προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας ίδιου τύπου, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και η αγορά έξι επιπλέον Rafale, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα, αφού ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να είναι σφικτός.

Το αγκάθι για νέες αγορές

Αναζητείται λοιπόν δημοσιονομικός χώρος και ίσως αυτός μπορεί να εξευρεθεί μόνον για τα έξι επιπλέον Rafale με την πώληση στους Γάλλους των Mirage 2000-5 (τα οποία, να σημειώσω, τελευταίως έγιναν πλήρως επιχειρησιακά).

Τις διευθετήσεις ανέλαβε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγοριάδης και στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να έχει σε λίγα χρόνια μαχητικά 4,5ης γενιάς (όπως τα Rafale) και 5ης (όπως τα F-35), μαζί με τα F-16 Viper.

Οσον αφορά την τέταρτη Belh@rra, μπορεί η προμήθειά της να παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα περιμένει.