Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα εξειδικεύσει τα μέτρα και παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες, από το βήμα της από το βήμα της ΔΕΘ .

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού

Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. «εν ήταν κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών  αλλά κατώτερο των προσδοκιών μας.  Έχουμε κερδίσει 5 εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση.

Οι αντιδράσεις στις μεραρυθμίσεις είχαν εκλογικό κόστος

Οι κυβερνήσεις κρίνονται στο βάθος της τετραετίας

Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαική θέση. Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει σενάριο προωρων εκλογών.

Η ακρίβεια το πρώτο θέμα που μας θέτουν οι πολίτες. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε απότομη άυξηση των τιμών. Υπάρχει το τελευταίο διάστημα αποκλιμάκωση των τιμών. Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Πρώτος στόχος η αύξηση των μισθών. Δεύτερος στόχος η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Το 2019 το πρώτο ζήτημα ήταν η ανεργία, είχαμε 17% τώρα έχουμε 9%. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι, αλλά είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται παρά να μη εργάζεται καθόλου. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας.

Το ΕΣΥ κέρδισε τη μάχη της πανδημίας. Αλλά η πανδημία έφερε πίσω τις αλλαγές που θέλαμε. Θα δείτε τους επόμενους μήνες μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ. Δεν είναι ολα μαύρα και άραχνα στο ΕΣΥ. Υλοποιούμε ένα πλαίσιο ένα ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων για τις ελλείψεις σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ένα συμπληρωματικό έργο.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε θα είναι καλή κυβέρνηση; Άρα περιμένετε.

Δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει σήμερα άλλη συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αφασία. Το ΠαΣοΚ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αδικεί την αντιπολίτευση η καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται.

Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι αλλά το εισόδημά τους δεν επαρκεί για κάλυψη δόσης δανείου. Με το πρόγραμμά μας η δόση είναι χαμηλότερη. Η αποκλιμάκωση τω επιτοκίων θα βοηθήσει. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα βοηθήσει σχεδόν 20.000 να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το δεύτερο πρόγραμμα με 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανακατασκευή παλιών διαμερισμάτων»

Επιμένουμε να βάλουμε τέλος στη βραχυχρόνια μίσθωση

Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Είναι άδικο που ανακυκλώνεται μια συζήτηση για τον επόμενη ή την επόμενη. Ζητώ σεβασμό από όλους. Θα γίνει η συζήτηση όταν έρθει η ώρα.

Θα στείλω επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.  Λειτούργησαν τα χρωματιστά τιμολόγια. Δώσαμε 10 δισεκ. τα τελευταία χρόνια για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια. Θα δώσω αγώνα να διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Δεν αλλάζουν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη»

Θα βάλουμε 1000 κάμερες στην Αθήνα. Η κλήση θα πηγαίνει στον παραβάτη.

Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα. Έχουμε στέρεο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσαρμοζόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά η βασική πορεία δεν αλλάζει.

Θα το πω για όσους πολίτες επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη. Έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της. Λυπάμαι για όσους κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά θέματα.

Σε φάση υλοποίησης τα έργα στην Θεσσαλονίκη. Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Στις 30 Νοεμβρίου το πρώτο εισητήριο του μετρό.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών- Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία που πέφτουν σωβάδες και έχουν τουαλέτες από τον 19ο αιώνα

Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης μας με την Τουρκία.  Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει ,η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει.

Έχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης. Είμαστε κόμμα πολυφωνικό, αλλά και κόμμα συντεταγμένο. Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Η ΝΔ είναι μια χαρά.

Φέτος μέχρι σήμερα έχουμε μειωμένο αριθμό καμμένων εκτάσεων σε σχέση με το μέσο όρο των περασμένων ετών. Αν κάναμε την ίδια συζήτηση πριν τις 10 Αυγούστου θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα μέτρα απέδωσαν, Αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, μια φωτιά ξέφυγε και μπήκε στο αστικό ιστό. Το μελετάμε. Θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Δεν δέχομαι την ακυρωτική προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Η λειψυδρία είναι η πιό έντονη εκδήλωση του φαινόμενου της κλιματικής κρίσης. Μαζί με την ΕΥΔΑΠ , προχωράμε σε ένα μεγάλο έργο που θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Εηύνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών»

Υπάρχει σημαντική η πρόοδος στα ζητήματα οπαδικής βίας. Οι κάμερες μπήκαν στα γήπεδα, μπορούμε να εντοπίζουμε τους παραβάτες. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής και να γίνει η ατμόσφαιρα αυτή που υπάρχει σε άλλα γήπεδα της Ευρώπης