Δεν προβλέπεται ανατροπή της απόφασης που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για «καθαίρεση» του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία όπως διαμηνύουν στελέχη που στήριξαν την πρόταση μομφής.

Μετά το πέρας της διαδικασίας και τις αρχικές αποφάσεις του οργάνου για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, οι πρωταγωνιστές του εκρηκτικού διημέρου προέβησαν σε δηλώσεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολάκης: Αν θέλει ο Κασσελάκης ας είναι υποψήφιος

Ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά του «για την επόμενη μέρα» μέσα από «ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη». Παράλληλα κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να «συμβάλλουν» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις».

«Η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει» υπογράμμισε σχετικώς και δεσμεύτηκε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίζει την προοπτική του. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης αποκρίθηκε πως «αν το θέλει, γιατί όχι».

Παππάς: Δεν θα στερηθεί κανένα μέλος τα δικαιώματά του

«Το καταστατικό είναι το δικό μας Σύνταγμα» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα στελέχη και είμαστε βέβαιοι ότι με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού θα διεξαχθούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ακριβώς έγινε και πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν είχαμε την αλλαγή ηγεσίας με τον Αλέξη Τσίπρα» συνέχισε.

«Η Κεντρική Επιτροπή σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες από σήμερα για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Θα γίνει ένας ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος και δεν θα στερηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων του κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας, ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις και θα πάνε όλα όπως προβλέπει το δημοκρατικό μας καταστατικό και η δημοκρατική μας ευθύνη».

Σπίρτζης: Απέναντι στην ανυποληψία και στον εκφυλισμό

Κατά τον Χρήστο Σπίρτζη, «σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Όπως συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο».

Φάμελλος: Δεν μένει στίγμα – Γυρίζουμε σελίδα

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «έκλεισε μία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ που είναι απευθείας εκλεγμένα από τη βάση, θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση που να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους».

Σημείωσε επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα».

«Θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα» κατέληξε σχετικώς.

Κασιμάτη: Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει

Στη δική της τοποθέτηση η βουλεύτρια Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, σχολίασε ότι «πέρα από τις διαδικασίες υπάρχει μια ουσία. Ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι «στη γραμμή του κόμματος». Σήμερα όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023 – αλλά παραμένουν ισχυρά – ανέλαβαν να «διορθώσουν» το δήθεν λάθος της κοινωνίας».

Όπως υπογράμμισε με βεβαιότητα «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικος λαός θα απαντήσει».