Coca Cola: Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο των ιρλανδικών αρχών

Η Coca-Cola HBC, εμφιαλωτής προϊόντων της Coca-Cola Company με έδρα την Ελβετία, συμφώνησε τη συναλλαγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω θυγατρικής στη Βόρεια Ιρλανδία

Το σχέδιο της Coca-Cola HBC να αγοράσει την ιρλανδική εταιρεία αυτόματων πωλητών BDS Vending Solutions έχει γίνει το επίκεντρο μιας πλήρους έρευνας από την κρατική εποπτική αρχή ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους Irish times.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών (CCPC) δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διεξαγάγει τη λεγόμενη δεύτερη φάση έρευνας για τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο χωρίς να αποκαλυφθούν οι οικονομικοί όροι.

Η Coca-Cola HBC, εμφιαλωτής προϊόντων της Coca-Cola Company με έδρα την Ελβετία, συμφώνησε τη συναλλαγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω θυγατρικής στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μετά από προκαταρκτική εξέταση, το CCPC αποφάσισε τώρα ότι απαιτείται πλήρης έρευνα δεύτερης φάσης για να διαπιστωθεί εάν η αγορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού στο κράτος», ανέφερε η αρχή ανταγωνισμού.

Η BDS Vending, που ιδρύθηκε το 1993, είναι μία επιχείρηση υπηρεσιών αυτόματης πώλησης τροφίμων και ποτών στην Ιρλανδία με στόλο περίπου 2.000 αυτόματων πωλητών. Ιδρύθηκε από τους David Mullan και Brian Berry, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει να οδηγήσουν την επιχείρηση μέσω της αλλαγής ιδιοκτησίας.

Η Coca-Cola HBC δραστηριοποιείται κυρίως στην εμφιάλωση και διανομή μιας σειράς ποτών, αλλά προσφέρει επίσης ολοκληρωμένες λύσεις αυτόματης πώλησης στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης αυτόματων πωλητών.

Η BDS Vending, η οποία εδρεύει στο Δουβλίνο, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις αυτόματης πώλησης στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μηχανημάτων, της προμήθειας, της λειτουργίας, της συντήρησης και των υπηρεσιών υποστήριξης πελατών.

Πτώση στις πωλήσεις

Η Coca-Cola HBC, στην οποία η Coca-Cola Company με έδρα την Ατλάντα της Τζόρτζια κατέχει μερίδιο 20%, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είδε πτώση στις ιρλανδικές πωλήσεις τους πρώτους έξι μήνες του 2024 ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του συστήματος επιστροφής καταθέσεων.

Δημοσιεύοντας τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, η εταιρεία δήλωσε ότι οι όγκοι των ιρλανδικών αφρωδών ποτών μειώθηκαν κατά «μεσαία μονοψήφια ποσοστά», ενώ τα ενεργειακά προϊόντα παρουσίασαν «υψηλή μονοψήφια» ανάπτυξη σε δύσκολες συγκρίσεις. Ωστόσο, τα ποτά που πωλούνται μειώθηκαν κατά υψηλά μονοψήφια ποσοστά, λόγω του νερού, πρόσθεσε η εταιρεία.

Παρά τον αντίκτυπό της στους όγκους, δήλωσε ότι η εισαγωγή του συστήματος επιστροφής εγγύησης στην Ιρλανδία καθώς και στην Ουγγαρία ήταν «ενθαρρυντική», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την έναρξη «καλά σχεδιασμένων» συστημάτων για τη διασφάλιση υψηλών ποσοστών συλλογής συσκευασιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.