Aνταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ΕΕ να αποτελεί από τους μείζονες στόχους της νέας θητείας, ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί τη Δευτέρα στην έδρα της Κομισιόν για να παραδώσει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την έκθεση που του ανατέθηκε να ετοιμάσει.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειες και η ανάγκη για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης είναι μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ τονίζει στην έκθεση του ο Σούπερ Μάριο, το βασικό πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στους Μόνιμους Αντιπροσώπους της ΕΕ.

Η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να έχει προεξάρχονται ρόλο, κάτι στο οποίο εστιάζουν και τα κράτη μέλη, ενώ ο Μάριο Ντράγκι καλεί για μεταρρυθμίσεις αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Τα κράτη μέλη επισημαίνουν ταυτόχρονα στην ανάγκη για ενίσχυση της συνοχής και υπογραμμίζουν τη σημασία του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων.

Επί τάπητος η θέση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της

Η έκθεση αναμένεται να επικεντρωθεί επίσης στην έλλειψη καινοτομίας και σε δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, θέτοντας επί τάπητος τη θέση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Συνολικά, οι πέντε πυλώνες της έκθεσης Ντράγκι είναι: η παραγωγικότητα, η μείωση των εξαρτήσεων, το κλίμα, η κοινωνική ένταξη και κατευθύνσεις για τους μεγάλους κλάδους της οικονομίας.

Αυτό που ζητεί ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είναι μεταξύ άλλων η πλήρη κινητοποίηση όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση την οποία θα μελετήσει η Κομισιόν για να προχωρήσει στις κινήσεις που θα κρίνει ότι πρέπει να γίνουν, θα αποτελείται από τις επισημάνσεις, αλλά και μία σειρά συστάσεων.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το βήμα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης καλούσε τον Μάριο Ντράγκι «ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης», όπως είχε αναφέρει, να ετοιμάσει έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.