Οι Τούρκοι λένε, χωρίς ακόμα να υπάρξει οποιαδήποτε επιβεβαίωση, ότι έκαναν μια συμφωνία με το Netflix προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η σειρά «Famagusta» στον κατάλογο των πελατών της πλατφόρμας στην Τουρκία καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας. Μια συμφωνία που έγινε από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) της γειτονικής χώρας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του.

Κάτι που σημαίνει, ότι εάν ισχύει η συμφωνία, εξαιρείται και η Κύπρος. Τι είχε συμβεί; Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Εμπουμπεκίρ Σαχίν τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, πως έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Netflix, ώστε η σειρά να προβάλλεται μονάχα στη χώρα παραγωγής του.

Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τι θα συμβεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει να προβάλλεται η σειρά από το Netflix, αλλά η στήλη ζήτησε την επίσημη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αφού αναφέρεται σε απόφαση μιας ιδιωτικής πλατφόρμας, σημείωσε: «Ως διαχρονική θέση αρχής εμείς στηρίζουμε την προβολή της ιστορικής αλήθειας και επιχειρώντας να περιορίσει η Τουρκία την προβολή, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και την αλήθεια».

***

Γιατί το τουρκικό σίριαλ «Κάποτε στην Κύπρο» δεν ανέβηκε στο Netflix

Να σας πω τώρα πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός για τα γεγονότα στην Κύπρο τη δεκαετία του΄60 δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι επίσημη γραμμή και μάλιστα σε επίπεδο κρατικής τηλεόρασης.

Από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 το κανάλι TRT 1 μετέδωσε σε δυο κύκλους 24 επεισόδια της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» (Bir Zamanlar Kibris). Το ιστορικό δράμα γυρίστηκε στα κατεχόμενα και πραγματεύεται μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας Τουρκοκυπρίων τα γεγονότα από το 1963 έως την τουρκική εισβολή του 1974, την «επιχείρηση ειρήνευσης και απελευθέρωσης» κατά το αφήγημα της Άγκυρας.

Χαιρετίζοντας τότε την προβολή της σειράς ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ συνεχάρη τους συντελεστές που διαδίδουν στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο την «αληθινή ιστορία». Η τουρκική σειρά δεν ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix, εναντίον του οποίου ξιφουλκεί τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν, όμως διαδόθηκε σε εκατομμύρια τουρκόφωνους τηλεθεατές.

Όσο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα γυρίσματα μέσα σε ένα σπήλαιο στην περιοχή του κατεχόμενου Λευκόνοικου, οι οποίες προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των τούρκων γεωλόγων, αποτελούν μια λεπτομέρεια αυτής της ιστορίας που πάντως έχει τη σημασία της…

***

Ξημερώματα στο Μαξίμου

Δεν ξέρω τι γενικότερη επίδραση θα έχει η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι πίσω της κρύβει πολλή δουλειά.

Ένα μόνο θα σας πω: φίλοι που γύριζαν από διασκέδαση, ξημερώματα της Πέμπτης, με βεβαιώνουν ότι είδαν τον λογογράφο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννη Βλαστάρη να βγαίνει κατάκοπος από του Μαξίμου λίγο πριν από τις 5 το πρωί.

Κι όχι μόνο αυτό. Πηγές από το περιβάλλον του προσθέτουν ότι ο Μητσοτάκης ζητούσε «χτένισμα» στα όσα θα έλεγε έως την τελευταία στιγμή. Δύσκολες μέρες αυτές για κάποιους συνεργάτες του…

***

Επιστολή με αιχμές από υποψήφιους προέδρους του ΠαΣοΚ

Ενώ η κούρσα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ καλά κρατεί (σε όλη την Ελλάδα) υπήρξε χθες μια επιστολή με αιχμές για την εσωκομματική διαδικασία του κόμματος. Την έστειλαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας δια μέσω των εκπροσώπων τους.

Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι ζητούν μια εσωκομματική διαδικασία «θα μεταχειρίζεται όλους τους τις/τους υποψηφίους Προέδρους ως ισότιμους, χωρίς να δημιουργεί υποψίες εύνοιας ή αποκλεισμών υποψηφίων και γ) θα παράγει την απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη και τους φίλους του κινήματος μας για το ότι προχωράμε ενωμένοι στην ύψιστη συμμετοχική διαδικασία, που είναι οι εκλογές μας» και σημειώνουν: «Δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για προσθήκη ή μείωση εκλογικών κέντρων ή και τμημάτων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των υποψηφίων».

***

Στο τραπέζι η αγορά μιας Belh@rra και έξι Rafale

Παρά το γεγονός ότι θα πληρώσουμε το 2025 περίπου 800 εκατ. ευρώ για τις Belh@rra, παραμένει στο τραπέζι και η προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας ίδιου τύπου, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και η αγορά έξι επιπλέον Rafale.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι από πού θα εξευρεθούν τα χρήματα, αφού ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να είναι σφικτός. Αναζητείται λοιπόν δημοσιονομικός χώρος και ίσως αυτός μπορεί να εξευρεθεί μόνον για τα έξι επιπλέον Rafale με την πώληση στους Γάλλους των Mirage 2000-5 (τα οποία, να σημειώσω, τελευταίως έγιναν πλήρως επιχειρησιακά).

Τις διευθετήσεις ανέλαβε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγοριάδης και στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να έχει σε λίγα χρόνια μαχητικά 4,5ης γενιάς (όπως τα Rafale) και 5ης (όπως τα F-35), μαζί με τα F-16 Viper. Οσον αφορά την τέταρτη Belh@rra, μπορεί η προμήθειά της να παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα περιμένει.

***

H Επιτροπή Καταστατικού για τις προτάσεις Κασσελάκη

Φύλλο και φτερό έκανε η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος, δομών και οργάνων του κόμματος. Μάλιστα τα μέλη της συνεδρίαζαν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής προκειμένου να καταλήξουν σε πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή εν όψει Καταστατικού Συνεδρίου – αν καταφέρει να φτάσει το κόμμα ως εκεί. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν το όνομα (ο πρόεδρος εισηγήθηκε το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», που απογοήτευσε ακόμα και τους δικούς του), κατάργηση της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας, τρεις θητείες για τους βουλευτές στην ίδια περιφέρεια και μετά αλλαγή περιφέρειας κ.ά.

Η Επιτροπή Καταστατικού εισηγήθηκε το όνομα να το δουν συλλογικά σε δεύτερη φάση, να μην καταργηθούν ΠΓ και ΚΕ, ενώ οι τρεις θητείες να παραμείνουν ως έχουν, χωρίς δηλαδή αλλαγή εκλογικής περιφέρειας κάτι που θα σημαίνει ότι Γεροβασίλη, Φάμελλος, Παππάς, Πολάκης, Τζάκρη, Κασσιμάτη, Μεϊκόπουλος, Μπάρκας, Ψυχογιός και Σαρακιώτης (ο Τσίπρας εξαιρείται ως πρώην Πρωθυπουργός) δεν θα μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Το ερώτημα βεβαίως είναι: θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ τότε;

***

50 χρόνια μετά ξανά-ζωντάνεψε ο χώρος, τα (νεανικά) πρόσωπα και τα συναισθήματα

Δεν ήταν μόνο τοπικοί και χρονικοί οι συμβολισμοί στην εκδήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου στο Ξενοδοχείο (πρώην) στο ίδιο κτίριο και την ίδια αίθουσα που σήκωσε ο Ανδρέας με το ένα χέρι το θρυλικό κείμενο της 3ης Σεπτέμβρη πριν ακριβώς 50 χρόνια. Ήταν και το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι ηλικιακά, από τότε είχαν να στριμωχτούν στην αίθουσα (η οποία φέρει πλέον το όνομα του ιδρυτή του ΠαΣοΚ) και τους διαδρόμους του ξενοδοχείου, για να συμμετάσχουν, όχι σε κάποιο επαγγελματικό σεμινάριο ή κοινωνικό γεγονός αλλά σε πολιτική εκδήλωση! Με αφορμή την ιστορική επέτειο η υποψήφια για την προεδρία του ΠαΣοΚ πραγματοποίησε την πρώτη της ανοιχτή ομιλία στην Αθήνα και παρότι θεματική, αφιερωμένη στη νέα γενιά, προσέλκυσε πολυάριθμο κοινό εμπλουτισμένο με εκπροσώπους όλων των γενεών.

Όπως κάθε στέλεχος με πορεία ζωής στο Κίνημα έτσι και η Άννα δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από την φόρτιση των συμβόλων και των αναμνήσεων. Κάτι που εκφράστηκε στην έναρξη της ομιλία της, με αναφορές στο ξεκίνημα της και στους γονείς της, ιδιαίτερα στην μητέρα της η οποία τα τελευταία χρόνια πάσχει από άνοια. «Όπως εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες με την ίδια πάθηση σαν να ζει και να μη ζει» ανέφερε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια και συμπλήρωσε πως «χρωστάμε στις αξίες και τις αρχές με τις οποίες μας μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι, να μην το βάζουμε ποτέ κάτω».

Αναπόφευκτη η σύνδεση των λεγομένων με όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια για την ανάγκη επαναθεμελίωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους για τις απαιτήσεις κάθε γενιάς, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί αρκετά σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως έδειξε και το πόρισμα της ευρωπαϊκής επιτροπής σοφών της οποίας ηγήθηκε η κυρία Διαμαντοπούλου.

***

Κομάντος από 11 χώρες σε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτα στην… Αττική

Μαθαίνω ότι αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε από το ΓΕΕΘΑ, η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «ΩΡΙΩΝ 24», στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Σε αυτήν συμμετέχουν καταδρομείς από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και από την Αυστρία, την Αίγυπτο και την Πολωνία.

Μου λένε ότι γίνονται εντυπωσιακά πράγματα! Άλματα με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης, επιδρομές, βολές από ελικόπτερα, ασκήσεις με λέμβους, καταρριχήσεις σε πλοία και άλλα πολλά. Όπως έχουμε πει ξανά οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν ανέβει επίπεδο, γεγονός που αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς…