Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, η ανάγκη για οικονομική και θεσμική αυτονομία, καθώς και οι προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως οι δήμοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών. Υπογράμμισε ότι οι δήμοι χρειάζονται άμεσα οικονομική ενίσχυση και θεσμικές αλλαγές ώστε να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για βελτίωση των υπό διαβούλευση νομοσχεδίων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, ενώ επισήμανε ότι το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις μισθών και το τέλος ταφής αυξάνουν τις οικονομικές πιέσεις στους δήμους. Η βιωσιμότητα και η ενίσχυση της χρηματοδότησης είναι επιτακτικές για την ομαλή λειτουργία τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επικεντρώθηκε στην ανάγκη οι δήμοι να αποκτήσουν οικονομική αυτονομία, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μακροπρόθεσμα έργα. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της προσαρμογής των δήμων στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνοντας ότι μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Επιπλέον, ανακοίνωσε την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων κατά 50% και την αυτοματοποίηση του συστήματος είσπραξης οφειλών. Τέλος, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των δήμων με προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι θα βρεθούν λύσεις για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Συνολικά, η συνεδρίαση κατέληξε στην αναγνώριση της ανάγκης για άμεσες δράσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δήμων και την ενίσχυση της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση.