ΣΥΡΙΖΑ: Το πύρινο κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή μέσα από δέκα στιγμές

Γεγονότα, αντιδράσεις και σχόλια εξ όσων συνέβησαν κατά τις πρώτες τρεις ώρες της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Στις 20:30 η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανάλογο του κλίματος που επικρατούσε στην (αρχικά) μη κλιματιζόμενη αίθουσα: εξόχως καυτό.

Οι βεντάλιες και τα μπουκαλάκια με το νερό δεν αρκούσαν για να δροσίσουν την τεταμένη εξ αρχής ατμόσφαιρα που μετά την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη ανέβασε κι άλλο τη θερμοκρασία.

Τι συνέβη κατά το πρώτο τρίωρο;

  • Η αίθουσα, αν και άργησε να γεμίσει, κατέληξε να είναι ασφυκτικά γεμάτη. Οι διαπιστεύσεις πολλών μελών ήταν μέχρι αργά στο τραπεζάκι της υποδοχής, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που από νωρίς πήραν θέση στη «γαλαρία» των καθισμάτων προκειμένου να χειροκροτήσουν και ν’ αποθεώσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους ο πατέρας κι αδερφός του Στ. Κασσελάκη που δεν έδιναν τον τόνο.
  • Βέβαια η έναρξη της Συνεδρίασης ξεπέρασε την καθιερωμένη «ώρα ΠαΣοΚ». Με την προγραμματισμένη ώρα έναρξης στις 12:00, ο Στ. Κασσελάκης έκανε την εμφάνισή του στις 13:45 και οι εργασίες της ΚΕ άρχισαν με δυο ώρες καθυστέρηση. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» έλεγαν στελέχη που είχαν εκνευριστεί.
  • Πολύ μικρό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε η παρέμβαση των εργαζομένων της Αυγής και του Κόκκινου, στους οποίους αρχικά είχε απαγορευτεί η είσοδος από τους υπεύθυνους ασφαλείας. Μέχρι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τούς κάλεσε να μπουν κανονικά στην αίθουσα προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Οι αντεγκλήσεις με άλλους παρόντες δεν έλειψαν πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Ανάλογα σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η εκρηκτική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών για να τον ακούσει να τον προσκαλεί ν’ αναλάβει, ειδάλλως να τον στηρίξει.
  • Οι υπόλοιποι «παλαιοπροεδρικοί» όμως ήταν εξόχως αμήχανοι, αλλά κι εκνευρισμένοι. Φερ’ ειπείν η Όλγα Γεροβασίλη ήταν η πρώτη που εξήλθε άρον άρον της αίθουσας μ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Από την άλλη, ο Χρήστος Σπίρτζης ούτε που ήταν στην αίθουσα. Μπήκε αμέσως μετά.
  • Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης διευκρίνισε νωρίς νωρίς πως θα είναι υποψήφιος εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπει σε διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Γιατί όπως διευκρίνισε «εγώ τον αριστερισμό μου τον πέρασα μικρός». Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να ‘ναι παρών ο Στέφανος Κασσελάκης προτού ανέβει στο βήμα.
  • Οι συζητήσεις και τα «πηγαδάκια» εκτός της κλειστής αίθουσας αφορούσαν κυρίως την καταστατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την πρόταση μομφής που ακολούθησε από τους 100. Πώς θα διεξαχθεί η απαιτούμενη ψηφοφορία (με κάλπη ή δια βοής) και τι θα ακολουθήσει εφόσον εγκριθεί (έκτακτο συνέδριο ή απευθείας εκλογές).
  • Οι νεοπροεδρικοί περίμεναν να δουν αν θ’ αποχωρήσουν ή όχι οι αντιφρονούντες. Δεν έδειχναν πάντως να τους νοιάζει ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. «Και να μην είμαστε δεν έγινε και τίποτα» ακούστηκε.
  • Ούτε το δηκτικό σχόλιο του Στ. Κασσελάκη προς τους δημοσιογράφους προκειμένου να μην αναλύσουν «περισσότερα απ’ όσα λέμε» πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
  • Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πρόκειται να διεξαχθεί στις 20:30, αφού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των μελών. Όσοι λείπουν έχει προταθεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, όπως φερ’ ειπείν ο Κώστας Ζαχαριάδης – τηλεφωνικά!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.