Μυστική θα είναι εν τέλει η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που προηγήθηκε, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να στηθεί κάλπη προκειμένου να εγκριθεί ή ν’ απορριφθεί το αίτημα που θα οδηγήσει το κόμμα σε νέες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ψήφισαν συνολικά 212 μέλη. Εξ αυτών τα 122 επέλεξαν η ψηφοφορία να γίνει μυστικά. Άρα να μην γνωρίζει ουδείς τι και ποιος έχει επιλέξει. Ήταν η θέση που στήριξαν συνολικά οι αμφισβητίες Κασσελάκη. Για τη μυστική ψηφοφορία επιχειρηματολόγησαν οι Τρ. Αλεξιάδης, Γ. Παναγιωτόπουλος και Γ. Ματζουράνης.

Υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας, διά της ανατάσεως της χειρός, για την οποία μίλησαν Θ. Τζάκρη, Νίκος Παππάς και Ρ. Σβίγκου, τάχθηκαν 86 μέλη. Λευκό ψήφισαν 4 μέλη.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής ορίστηκε να διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής μεταξύ 10:00 και 13:00. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης (87 που το πρωί του Σαββάτου ήταν ήδη 100 και Πολάκη) ζητούσε η διαδικασία να διεξαχθεί απόψε. Συμφωνήθηκε όμως επειδή αρκετά μέλη έφυγαν άρον άρον από το ξενοδοχείο να επανέλθουν άπαντες αύριο.

Κέρδισε την πρώτη μάχη η αντιπολίτευση – Μεγάλο το βράδυ

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, αυτής που όρισε τη διαδικασία, χαρίζει ένα πρώτο, μικρό προβάδισμα σε όσους στήριξαν την πρόταση μομφής. Απομένει βέβαια αυτή η εκτίμηση να επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, διότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και πάντα εύθραυστες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Θεωρείται βέβαιο πως οι διαβουλεύσεις θα είναι ολονύχτιες και τις ώρες που μεσολαβούν ως το πρωί οι πιέσεις που θ’ ασκηθούν εκατέρωθεν σε μέλη με ουδέτερη στάση θα είναι έντονες. «Παίζονται όλα» εκτίμησε έμπειρο στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής, διότι θα πρέπει να βρεθούν 148 ψήφοι έτσι ώστε να περάσει η πρόταση μομφής.

Όσα μέλη για διαφορετικούς λόγους το καθένα δεν βρεθούν το πρωί της Κυριακής (8/9) στην αίθουσα του ξενοδοχείου, θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, με τηλεφωνική κλήση τους στην εφορευτική επιτροπή.

Εκ του αποτελέσματος θα εξαρτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια νέα διαδικασία εκλογής προέδρου ή ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμείνει στα ηνία δίχως να μπει σε μια νέα μάχη επαναβεβαίωσης.

Δυσαρέσκεια από Κασσελάκη

Αποχωρώντας από το ξενοδοχείο ο Στέφανος Κασσελάκης αρκέστηκε να πει πως «αυτό είναι αποτέλεσμα επανίδρυσης».