Ως «εσωκομματική επανάσταση» θέλησε να παρουσιάσει τις δομικές αλλαγές που θέλει να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, απορρίπτοντας  ταυτόχρονα το ενδεχόμενο νέων προεδρικών αλλαγών, όπως ζητούσαν οι 100 πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την εισήγησή του από το βήμα, ο αρχηγός του κόμματος επιτέθηκε στους εσωκομματικούς αντιπάλους του και τους προέτρεψε να καταθέσουν πρόταση μομφής, διότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να οδηγήσει το κόμμα σε μια νέα εσωκομματική διαδικασία μιας και «δεν θέλω να ταλαιπωρώ άλλο τον κόσμο».

«Όσο ελκυστικό είναι να σηκώσεις το γάντι άλλο τόσο σώφρον είναι να μην το σηκώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για απόλυτη τήρηση του υπάρχοντος καταστατικού μέχρι ο Συνέδριο του Οκτωβρίου (4-6).

Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για πισώπλατα μαχαιρώματα διαρκείας και δεν άφησε εκτός κριτικής τον Παύλο Πολάκη, αφήνοντας υπονοούμενα για τον τρόπο που αυτός επέλεξε να ασκήσει κριτική στο πρόσωπό του.

«Καλούμαστε είτε να γράψουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον για να απαλλάξουμε την χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που δεν αφορά την κοινωνία και πληγώνει την βάση του κόμματος» σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά καταστρέφεται η χώρα».

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «στις πυρκαγιές της Αττικής είδαμε ένα κράτος σε διάλυση και μία αυτοχειροκτοτούμενη κυβέρνηση να τα ρίχνει τη ατομική ευθύνη. Μέσα στο καλοκαίρι η Τουρκία προχώρησε σε έμπρακτη αμφισβήτηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Κάσο. Ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί πια μόνο με συνοδεία ΜΑΤ. Η Ελλάδα μαστίζεται από πολλαπλή κρίση, οικονομική, θεσμική, κοινωνική».

Αφού ζήτησε να «παραδεχθούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε να κυβερνήσει το 2023» πως «είναι η στιγμή για τις μεγάλες αλήθειες» μίλησε επί των εσωκομματικών.

Τόνισε σε αυτό το σημείο. «ενώ εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση και πέρυσι και εφέτος έπρεπε να πούμε στη ΝΔ «φύγετε» κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρο τους ‘φύγετε’. Ζούμε αυτό που έχει πει ο Αντόνιο Γκράμσι ‘το παλιό έχει πεθάνει και το νέο ακόμη δεν έχει γεννηθεί’. Η φύση του νέου είναι να γεννιέται. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο είναι αναπόφευκτη».

Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά είπε: «Αν εξαιρέσουμε την Ομπρέλα, που έκανε ζημιά στο κόμμα, ήθελα όλοι και όλες να πάμε μαζί, έδωσα αξιώματα και θέσεις σε όλες τις πλευρές».

Ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε σε άλλο σημείο ότι προσπαθεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία «αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία» και ισχυρίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει».

Κατά τον αρχηγό της παράταξης θα πρέπει «να καταργηθούν τοπικές φράξιες» και επέμεινε στον καταρτισμό όλων των ψηφοδελτίων, με εξαίρεση το επικρατείας, από τη βάση όπως συνέβη στις Ευρωεκλογές. «Συμμετοχική διαδικασία στην πράξη» απαίτησε ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα ψηφιακό και ευέλικτο κόμμα. «Αν αυτό είναι κόμμα ΙΧ τότε τι είναι ΔΧ;»

«Ποιοι φοβούνται το νέο», αναρωτήθηκε ρητορικά, αρχίζοντας την ονοματική αναφορά σε στελέχη.

Άρχισε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε άλλη μια φορά ν’ αναλάβει ή αλλιώς να τον στηρίξει.

Για τον Παύλο Πολάκη ο Στ. Κασσελάκης ανέφερε αρχικά πως ήταν λάθος η διαγραφή του, λέγοντας πως παρασύρθηκε από την Αθηνά Λινού. Ακολούθως όμως τον κατηγόρησε για το γεγονός πως τον κριτικάρει για την προβολή της προσωπικής ζωής του, την ίδια στιγμή που ο ίδιος δημοσιεύει ψαρέματα και οικογενειακές στιγμές. «Μήπως αυτό είναι αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της ανδρικής σχολής;» είπε σε επιθετικό τόνο.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας που άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση εργαζόμενοι της «Αυγής» και του «Στο Κόκκινο» περίμεναν τον Στέφανο Κασσελάκη και μετά μπήκαν συνθήματα φωνάζοντας συνθήματα εν μέσω αντεγκλήσεων με παρόντα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

Βασικά σημεία της εισήγησης Κασσελάκη

  • Να μην συνεχίσουμε τη στείρα αντιπαράθεση
  • Να μην είμαστε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Ζούμε ως κόμμα αυτό που έχει πει ο Γκράμσι «το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί»
  • Δεν ήμουν εγώ που παραίτησα τον Ηλιόπουλο, εκείνος παραιτήθηκε, δεν είπα όχι στον Χαρίτση να γίνει τομεάρχης Οικονομικών, εκείνος αρνήθηκε
  • Αυτές οι φατρίες είναι αυτές που εμπόδισαν τον Αλέξη να αλλάξει το κόμμα ενώ άλλαξε πολλά στη χώρα.
  • Για ποια ενότητα μιλάμε; Για την ενότητα που έφαγε τον ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ή για αυτήν που θέλει να φάει πρόεδρο εκλεγμένο πριν από 11 μήνες και βαφτίζομαι διχαστικός ενώ παρέλαβα διχασμό.
  • Όποτε πάω να φύγω μπροστά, μια ριζική αλλαγή, βρίσκομαι εγκλωβισμένος από ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μην αλλάζει τίποτα
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλάζει ή βουλιάζει
  • Θα προσπαθήσω να γεννηθεί το νέο και το καινούργιο. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος.
  • Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο. Γι αυτό το λόγο κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε εκεί
  • Όσο ελκυστικό είναι να σηκώσεις το γάντι άλλο σόφρων είναι να μην το κάνεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω αλλά θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας του καταστατικού. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου και θέλω να δω να το κάνετε. Και να το κάνετε όχι κρυφά αλλά κοιτώντας τους συντρόφους στα μάτια
  • Κουράσατε σημαίνει δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ όσο τρώγεστε μεταξύ σας. Επιστρέφω στο δια ταύτα: Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν ταλαιπωρημένο κόσμο γιατί θέλω να τον σεβαστώ. Είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο στο συνέδριο είχε αντοχές αλλά τώρα δεν έχει
  • Η βάση θα κρίνει τη μομφή. Εκλέχτηκα να τα αλλάξω όλα, να διαλύσω κάθε φράξια κάθε μαγαζί και παραμάγαζο, τέλος οι βαρωνίες, τέλος ο συνασπισμός φραξιών
  • Πληγωμένος ακόμα και κομματάκια θα φτάσω στο συνέδριο για να γίνει πράξη αυτό που ψήφισαν τα μέλη μας πριν από 11 μήνες, ένα σύγχρονο λειτουργικό κόμμα, τη σύγχρονη αριστερά