Η πιο μεγάλη ώρα ήρθε για το ΣΥΡΙΖΑ και η διήμερη Κεντρική Επιτροπή που ξεκινάει σήμερα νωρίς το μεσημέρι θα κρίνει εάν θα ανοίξουν οι πύλες της νέας διάσπασης.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι στα χαρακώματα και ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον σκληρών τοποθετήσεων από τους 87 και τον Παύλο Πολάκη που δεν λειτουργούν ενιαία, ούτε συντονισμένα, αλλά και πρότασης μομφής εναντίον του.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εάν στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για τις εκλογές αρχηγού ή οχυρωθεί πίσω από το επιχείρημα ότι είναι καταστροφική μια τέτοια διαδικασία και ρισκάρει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής.

Χωρισμένη στα τρία η ΚΕ

Οι συσχετισμοί είναι οριακά υπέρ του και έχει μια πλειοψηφία 10-15 μελών υπέρ του, αν και γίνονται πάρα πολλά τηλεφωνήματα και ασκούνται πιέσεις τις τελευταίες ώρες.

Κρίσιμη παράμετρος είναι τι θα γίνει με την ψηφοφορία. Το καταστατικό ορίζει να γίνει μυστική ψηφοφορία και μένει να φανεί εάν θα εφαρμοστεί η διάταξη ή θα έχουμε ψηφοφορία δια ανατάσεως χειρός ή εάν στηθούν κάλπες εάν θα υπάρξουν και χρωματιστά ψηφοδέλτια με ότι αυτό σημαίνει.

Η Κ.Ε. είναι χωρισμένη στα τρία: Οι κασσελίστας, δηλ. οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, οι 87 που αποκαλούνται και μπλοκ Τσίπρα και ο Π. Πολάκης με τα μέλη που τον στηρίζουν. Ο πρώην υπουργός και οι 87 έχουν κοινό σημείο επαφής ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για αρχηγό.

Οι μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις – Το παρασκήνιο

Οι 87 που συνεδρίασαν επί ώρες χθες το βράδυ, αποφάσισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να καταθέσουν ένα πολύ σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας που θα ζητάνε από τον Στ. Κασσελάκη να γίνουν εκλογές. Εάν δεν το κάνει αποδεκτό το αίτημα, τότε η πρόταση μομφής είναι μονόδρομος.

Ο Π. Πολάκης είναι στην ίδια λογική, αφού ζητάει εκλογές και μένει να φανεί πως η δική του κίνηση για πρόταση μομφής θα ενσωματωθεί σε ενιαίο κείμενο με τους 87.

Αυτά είναι διαδικαστικά και η ουσία είναι πως όλα κρέμονται από μια κλωστή. Τα φώτα πέφτουν στον Στ. Κασσελάκη που έκανε προχθές πλήρη στροφή, λέγοντας ότι η πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα.

Ο Στ. Κασσελάκης ξέρει ότι πηγαίνει σε μια Κ.Ε. όπου η πρόταση μομφής είναι στο τραπέζι και μένει να κάνει τη δική του κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα.

Ολα ανοιχτά για την στάση Κασσελάκη στην ΚΕ

Εάν έως τις 12-12:30 που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης έχει η ηγετική ομάδα εικόνα πως κερδίζει έστω και οριακά την ψηφοφορία στην Κ.Ε. δεν θα σηκώσει το γάντι και θα απορρίψει τις εισηγήσεις για εκλογές. Θα προκαλέσει για πρόταση μομφής ξέροντας ότι θα κερδίσει έστω οριακά, μια εξέλιξη που θα του δώσει παράταση ζωής μέχρι την επόμενη κρίση.

Εάν έχει εικόνα πως χάνει θα προτιμήσει να κάνει ο ίδιος την κίνηση και να ανακοινώσει εκλογές. Δίπλα του έχει το Νίκο Παππά σκληρά που εμμένει πως δεν χρειάζονται νέες εκλογές και το κόμμα έχει πρόεδρο, ενώ ο Στ. Κασσελάκης χρειάζεται και τη στήριξη της Ρένας Δούρου που είναι βασικός παίκτης και ελέγχει μέλη της Κ.Ε.

Η κατάσταση θυμίζει μέρες Πομπηίας στο ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός Καίσαρας του κόμματος, ο άνθρωπος που το διοίκησε επί 15 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρεί εκ του μακρόθεν. Δεν θα παραβρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση, πλήρως απογοητευμένος με όσα γίνονται, ενώ δεν ετοιμάζει και καμία παρέμβαση, ούτε καν μια μικρή δήλωση, εκτός και εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και το κρίνει αναγκαίο.