Τις εγκαταστάσεις της 88ης ΔΕΘ – Helexpo επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την περιήγησή του στα περίπτερα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες υπηρεσίες, να παρακολουθήσει επίδειξη drone του στρατού και να συνομιλήσει με Έλληνες και ξένους εκθέτες.

Ο κ. Μητσοτάκης, πέρασε και από το περίπτερο της Λειψίας, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Θεσσαλονίκη. Εκεί ο πρωθυπουργός έπαιξε επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι στο σταντ του ποδοσφαιρικού τμήματος της Λειψίας.

Μαζί ήταν και ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Γερμανίας, που είναι η τιμώμενη χώρα.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αντικαγκελάριε, Υπουργέ, κυρίες και κύριοι. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη Γερμανία που αποδέχθηκε την πρόσκληση και την πρόκληση να είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2024. Αναφέρομαι σε πρόκληση, διότι, Dr. Habeck, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι σας παραχωρήσαμε έναν πολύ μεγάλο χώρο να καλύψετε. Αν δεν υπήρχαν οι πολύ ισχυροί επιχειρηματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας, δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν εφικτό.

Αλλά το γεγονός ότι έχουμε 130 εταιρείες παρούσες εδώ, προσβάσιμες στο κοινό για να παρουσιάσουν τις δικές τους ιστορίες και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς που έχουμε μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, είναι ακριβώς απόδειξη ότι έχουμε οικοδομήσει μια πολύ ισχυρή διμερή οικονομική εταιρική σχέση.

Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι οι ιστορικές μας σχέσεις έχουν περάσει από διακυμάνσεις. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι καθώς η Ελλάδα βίωνε τη δική της οικονομική κρίση, οι απόψεις για τη Γερμανία μερικές φορές διαστρεβλώνονταν από τον πόνο που ένιωθαν οι Έλληνες πολίτες.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε αφήσει αυτά τα χρόνια πίσω μας. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τώρα πολύ γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τις γερμανικές εταιρείες να έχουν παρουσία και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι κατά τα χρόνια της κρίσης, οι γερμανικές εταιρείες παρέμειναν στην Ελλάδα και συνέχισαν να επενδύουν στη χώρα μας.

Αυτή η Έκθεση είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τους διμερείς οικονομικούς μας δεσμούς και να εντοπίσουμε νέες ευκαιρίες. Αλλά επειδή πρόκειται, όπως επισημάνατε, για μια διεθνή έκθεση ανοικτή στο ευρύ κοινό-δεν τείνουν να υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις στις μέρες μας-, είναι ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς και για όλους τους επισκέπτες να έρθουν, να περάσουν καλά και να γνωρίσουν τι πραγματικά κάνουν οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα.

«Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας»

Θα πρέπει να επισημάνω ότι σε διμερές επίπεδο υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις. Ο Αντικαγκελάριος, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε επηρεαστεί άμεσα από την κλιματική κρίση, όπως και οι περισσότερες μεσογειακές χώρες.

Καθώς προχωράμε στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, θα έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το πώς όντως θα κάνουμε την πράσινη μετάβαση πραγματικότητα χωρίς συμβιβασμούς στους στόχους μας, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και τον εθνικό χαρακτήρα των βιομηχανιών μας, στηρίζοντας παράλληλα τους ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν σήμερα από την κλιματική κρίση. Δεν είναι εύκολη εξίσωση για να λυθεί, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε καλούς και αξιόπιστους εταίρους συμμετέχοντας σε αυτόν τον διάλογο.

Και πάλι, αγαπητέ Υπουργέ, Robert, σε ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ. Σημαίνει πολλά για εμάς να έχουμε τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι επειδή πρόκειται στην πραγματικότητα για μια έκθεση που δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες, όλοι αυτοί που επισκέπτονται το γερμανικό περίπτερο θα περάσουν επίσης πολύ καλά. Ανυπομονώ να παρουσιάσω το περίπτερο στους επισκέπτες της ΔΕΘ. Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ που είστε εδώ».

Κατά την περιήγησή του στα περίπτερα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες υπηρεσίες, να παρακολουθήσει επίδειξη drone του στρατού και να συνομιλήσει με Έλληνες και ξένους εκθέτες.