Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης: Στεγαστική κρίση, εισόδημα και δημογραφικό στο επίκεντρο

Αυτά είναι τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση, νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στήριξη των αγροτών

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της στεγαστικής κρίσης αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν. Ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του.

Πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Πέρυσι, από το ίδιο βήμα, δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε. Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών».

«Πέρσι υποσχέθηκα ένα διαφανές σύστημα για την επιλογή στο δημόσιο. Έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης είπε ότι «το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό».

«Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται πάνω από 2 εκατ. συντάξεις ενώ από τον Απρίλιο του 2025 αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
  • Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.
  • Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.
  • Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Καταργείται ο φόρος σταθερής τηλεφωνίας. 5% στις συνδέσεις πάνω από 100 MbpS.
  • Μείωση του φορολογητέου ποσού σε χωριά με 1500 κατοίκους.

Τα μέτρα για ΕΣΥ και ενστόλους

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 22%, γεγονός που αυξάνει μισθό ως 130 ευρώ. Όσον αφορά τους ενστόλους, είπε πως αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική.

Για το Δημογραφικό

  • Ενισχύονται με 20 εκατ. τα επιδόματα για νέους γονείς.
  • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους που κάνουν παιδιά.
  • Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων.
  • Κατάργηση φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας παιδιών ως 18 ετών.
  • Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας γυναίκες 30-35 ετών.
  • Απλοποίηση των καλύψεων ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Για την στεγαστική κρίση

  • Ξεκινάει άμεσα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους 2 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επέκταση του μέτρου σε ζευγάρια έως 50 ετών.
  • Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια σε όποιον νοικιάσει κλειστό διαμέρισμα. Το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει μια βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση/li>
  • Αύξηση 20% στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες για φυσικές καταστροφές.Για τις μεγάλες περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, αν δεν ασφαλίζονται, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Κάθε επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 χιλιάδων, πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Θα απαγορευτεί κάθε νέα άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόν

Για τα επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια προσεκτική αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και του επιδόματος ανεργίας. «Αν κάποιος μπορεί να βρει εργασία, δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας. Κάνουμε πιο δίκαια το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε όμως και το ποσό της στήριξης εκεί που υπάρχουν ανάγκες και πραγματικές ανισότητες»

Για τους αγρότες

  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου σχήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων, αγροτών και συνεταιρισμών
  • Πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα.
  • Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν με θερμοκήπια, με εξαγωγικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Τέλος κρουαζιέρας

  • Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  • Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι
  • Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα

Αλλάζει η Golden Visa

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αλλάζει το καθεστώς χορήγησης Golden Visa, καθώς αυτή θα δίνεται μόνο εάν η επένδυση των 250.000 ευρώ γίνεται σε start up επιχείρηση.

Πρόγραμμα για την ανακαίνιση σχολείων

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση 250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση δεκάδων σχολείων. «Το πρόγραμμα θα ονομαστεί «Πρόγραμμα Μαριέττας Γιαννάκου» για να τιμήσουμε μια προσωπικότητα που υπηρέτησε την παράταξη μας με πάθος και αγάπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Προς δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Αναμένεται έγκριση από την ΕΕ για 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την παροχή δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. «Θα ανακουφίσουμε 37.000 συμπολίτες μας που περιμένουν».

Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

  • Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  • Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
    Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.