ΔΕΘ: Panic Button και για ανήλικους ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης

Το νέο «panic button» θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι, ανήλικοι και γονείς, το «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα.

Μετά το «panic button» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έρχεται και δεύτερο «panic button», το οποίο θα απευθύνεται στους ανήλικους και θα τους προστατεύει από επιθέσεις και φαινόμενα βίας. Πρόκειται για την εφαρμογή «safeyouth.gr», την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκαινιάζοντας το Πληροφοριακό Κέντρο (Περίπτερο) της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο λειτουργίας της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Η πολιτική έχει αξία όταν βελτιώνει τις ζωές των πολιτών», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τη νέα εφαρμογή που έχει ως στόχο «την ασφάλεια των ανηλίκων και των οικογενειών τους», ενώ ευχαρίστησε την Vodafone Hellas, η οποία προετοίμασε, κατασκεύασε και παρέδωσε αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «panic button» θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι, ανήλικοι και γονείς, το «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Θα λειτουργήσει δε, συμπληρωματικά προς τον 5ψήφιο αριθμό 10201 που  λειτουργεί ήδη εδώ και μήνες για την προστασία των ανηλίκων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τονίζει ότι τα δύο αυτά εργαλεία αποτελούν μία «ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά».

Μετάβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη νέα εποχή

Στην ομιλία του στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη μετάβαση της Αστυνομία στην νέα εποχή, αφενός μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και αφετέρου μέσω της «Κοινωνικής Αστυνόμευσης» (ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα νέων, αθλητική βία κ.ά).

Όσον αφορά ειδικότερα τον τομέα της τεχνολογίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στο «γιγαντιαίο πρόγραμμα» που εφαρμόζεται και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των επιχειρησιακών κέντρων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών και συστημάτων πληροφοριών και εξιχνίασης των εγκλημάτων, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πυλώνας στήριξης η ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μιλώντας για την «Κοινωνική Αστυνόμευση» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενδοοικογενειακή βία, τονίζοντας ότι η Αστυνομία αποτελεί τον πυλώνα στήριξης των θυμάτων. «Οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή και εμείς σπάμε τον κύκλο της βίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ο,τι αφορά την οπαδική βία σημείωσε: «Η οπαδική βία αποδεικνύεται ότι δεν είναι αθλητική αλλά είναι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που κινούνται σε άλλα πεδία εγκληματικά, του βαρέως οργανωμένου εγκλήματος, αλλά ταυτόχρονα πλησιάζουν τον αθλητισμό για να στρατολογήσουν παιδιά και να τα εντάξουν στις ομάδες τους». Διαμήνυσε δε, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ότου τα γήπεδα και τα στάδια, γίνουν χώροι αναψυχής, όπου γονείς και τα παιδιά θα απολαμβάνουν τον Αθλητισμό».

«Κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι»

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι «κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι, πιο πολύ αφοσιωμένοι να υπηρετήσουμε με πίστη, αποτελεσματικότητα, αφοσίωση και αγάπη την ασφάλεια των πολιτών» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι του χρόνου τέτοιο καιρό «τα αποτελέσματά μας θα είναι ακόμη καλύτερα». Συνεχάρη δε, την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και τις αστυνομικές υπηρεσίες της πόλης για το έργο τους και την ασφάλεια που προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, αναφέρθηκε στο περίπτερο του Σώματος στη φετινή ΔΕΘ, η θεματολογία του οποίου συμπυκνώνεται στο μήνυμα «Ασφαλείς πόλεις, δίπλα στον πολίτη». «Σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. υπηρετεί αδιάλειπτα και αποτελεσματικά τον πολίτη», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.