Ήταν ρωμαϊκή αρένα αυτό που συνέβη στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου κατά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στα… «λιοντάρια» νυν και πρώην στελέχη σε μια προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να εμφανιστεί ως ο «αθώος του αίματος» αρχηγός που βάλλεται πανταχόθεν και δεν τον αφήνουν να προεδρεύσει, εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων από τους υποστηρικτές του, μέλη της ΚΕ και απλούς ψηφοφόρους που παραβρέθηκαν στην ομιλία του.

Με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αναδείχθηκε το πλήρες αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από το κλίμα τόσο στην αίθουσα όσο και εκτός, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα είναι κυριολεκτικά διασπασμένος και απομένει αυτό να συμβεί και οργανικά.

Η ομιλία του πολύ επιθετική και αιχμηρή σε πολλά σημεία δεν βοηθάει σε μια ενοποιητική διαδικασία. Περισσότερο έμοιαζε με προτροπή στους αμφισβητίες του να φύγουν από το κόμμα κάτι που έρχεται ολοταχώς κάτι που σημαίνει και απώλειες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας λίαν συντόμως.

Αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι των 100 μελών που κατέθεσαν κείμενο ζητώντας εκλογές για ανάδειξη αρχηγού και τους προκάλεσε να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Ο Στ. Κασσελάκης έδειξε σίγουρος ότι θα κερδίσει -έστω οριακά – τη μάχη της ΚΕ επιτιθέμενος και στους 87 και στον Παύλο Πολάκη, ανοίγοντας όμως ο ίδιος διάπλατα την πόρτα της διάσπασης.

Η ομιλία του όμως ανέδειξε και μια αμυντική στάση δια των επιθέσεων και ταυτόχρονα φώτισε μια θολή στρατηγική, αφού σε πολλά σημείο ήταν μια κρύο, μια ζεστή. Αυτό ήταν εμφανές στις επισημάνσεις του και για τον απόντα Αλέξη Τσίπρα όπου του επεφύλαξε πολλές αιχμές αλλά και θετικά σχόλια.

Είναι ξεκάθαρο από την ομιλία του Κασσελάκη που επικαλέστηκε τον Γκράμσι και μίλησε για το παλιό που πεθαίνει και το νέο που δεν μπορεί να γεννηθεί αλλά ξέχασε την αναφορά στην εποχή των τεράτων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελειώνει στην παρούσα Κ.Ε.

Και τα τέρατα της πολιτικής τρώνε τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ στη ρωμαϊκή αρένα της ΚΕ.

Μόνο που στις ρωμαϊκές αρένες οι μονομάχοι φώναζαν χαίρε Καίσαρα οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν. Στην περίπτωση του μελλοθάνατου ΣΥΡΙΖΑ πολλοί δεν αναγνωρίζουν ούτε καν χαιρετούν τον Στ. Κασσελάκη. Ουσιαστικά πρόκειται για το κύκνειο άσμα (cantus cycneus).