Νόστιμοι και παραδοσιακοί μπεζέδες από τα Κύθηρα

Οι μπεζέδες (ή μπιζέδες) των Κυθήρων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, φτιαγμένο από απλά υλικά, όπως ασπράδια αυγών και ζάχαρη, που ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσουν τραγανή εξωτερική υφή και μαλακό εσωτερικό.

Λαμπρινή Καραβουσάνου
Νόστιμοι και παραδοσιακοί μπεζέδες από τα Κύθηρα

Οι μπεζέδες (ή μπιζέδες) των Κυθήρων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, φτιαγμένο από απλά υλικά, όπως ασπράδια αυγών και ζάχαρη, που ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσουν τραγανή εξωτερική υφή και μαλακό εσωτερικό.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 40 τμχ.

  •  8 ασπράδια από φρέσκα αβγά
  •  640 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  Ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  6-7 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι ο αφρός του μείγματος να στέκεται πάνω στους αναδευτήρες.

  2. Τοποθετούμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί) για να ζεστάνουμε τη μαρέγκα.

  3. Ενσωματώνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας απαλά.

  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ και «κόβουμε» μπεζέδες σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.

  5. Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 140°C, για 30-40 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν τελείως, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Μικρά Μυστικά

Οι μπεζέδες ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 100°C) για αρκετό χρόνο (τουλάχιστον 1-2 ώρες), ώστε να αποξηρανθούν σταδιακά χωρίς να πάρουν χρώμα.