«Με βαθιά λύπη λάβαμε γνώση ότι η πολίτης της χώρας μας, η Αϊσένουρ Εζγκί Εβγκί σκοτώθηκε από Ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες στην πόλη Ναμπλούς (…) Καταδικάζουμε αυτή τη δολοφονία που διέπραξε η κυβέρνηση Νετανιάχου», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για την 26χρονη που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Φουάντ Ναφάα, διοικητής του νοσοκομείου Ραφίντια στη Ναμπλούς, δήλωσε στο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείου ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι από πυρά. «Προσπαθήσαμε να της κάνουμε ανάνηψη, αλλά δυστυχώς πέθανε», είπε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναζητούν «επειγόντως» περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατο αυτής της ακτιβίστριας. Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη λύπη του για τον «τραγικό» θάνατο της Αμερικανίδας υπηκόου και δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Θρηνούμε γι’ αυτήν την τραγική απώλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.Όταν έχουμε διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, θα τις κοινοποιήσουμε και θα ενεργήσουμε αναλόγως», τόνισε.

Ποια ήταν η Αϊσένουρ Εζγκί Εβγκί

Η κοπέλα, που συμμετείχε σε διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους κοντά σε έναν από τους «προκεχωρημένους» οικισμούς των Εβραίων εποίκων δίπλα στο οικισμό Μπέιτε στην περιοχή της Νάμπλους, είχε φτάσει στη Δυτική Όχθη μόλις την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το Al Jazeera. Στο ίδιο επεισόδιο τραυματίσθηκε ελαφρά ένας νεαρός Παλαιστίνιος

Η Εϊγκί ήταν μέλος της οργάνωσης Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (Ιnternational Solidarity Movement) που προσπαθεί να εμποδίσει τις επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων αγροτών και κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα.

Ακόμα δυο στελέχη της ίδιας οργάνωσης είχαν σκοτωθεί από τους Ισραηλινούς στη Γάζα, η Ρέιτσελ Κόρι το 2003 και ο Τομ Χάρνταλ το 2004. Και οι δύο έχουν γίνει σύμβολα της διεθνούς συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Ο φόνος τους νεαρής Αμερικανίδας αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα επικρίσεων κατά του Ισραήλ, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP