Υπάρχει ένας άγραφος τηλεοπτικός κανόνας, κάτι σαν τη «συνταγή της επιτυχίας»: το μυστικό είναι να δημιουργήσεις μια συνήθεια στους τηλεθεατές. Ναι, μοιάζει σαν να είναι ραμμένο στην κάπα του Captain Obvious, όμως πολλές φορές αυτό το συντηρητικό και απαιτητικό μέσο λειτουργεί με life hacks του σωρού.

Η Αναστασία Γιάμαλη έχτισε με τα χρόνια τη δική της νυχτερινή -και οπωσδήποτε μεταμεσονύκτια- συνήθεια μέσω της συχνότητας ενός περιφερειακού καναλιού. Μια συνήθεια που έδινε ορατότητα στις παραγνωρισμένες, στιγματισμένες και άγνωστες πτυχές μιας ιστορίας -και κυρίως στους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες τους. Έδινε φωνή και χώρο σε ιδέες και πρόσωπα που δύσκολα έβρισκαν θέση στο ασφυκτικό πλαίσιο των συστημικών ΜΜΕ.

Το εναρκτήριο σχόλιο της εκπομπής της, μία επιμέρους σταθερά μέσα στη συνήθεια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής, για κάποιους και κάποιες ίσως να ήταν παραπάνω διδακτικό από όσο χρειαζόταν, για τους περισσότερους και τις περισσότερες όμως ήταν το like στα πρώτα reels του πρωινού, το viral της επόμενης μέρας. Βλέπετε, η Γιάμαλη ενηλικιώθηκε οργανικά μέσα στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν κομμάτι τους και όχι κάποια που τα αντιμετώπιζε ως «αναγκαίο κακό» του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν η Αναστασία Γιάμαλη κάνει το άλμα σε μια διαφορετικής τάξης μεγέθους πίστα. Έρχεται στο MEGA και αναλαμβάνει την απογευματινή ζώνη του Σαββατοκύριακου. Οι «Εξελίξεις Τώρα» θα κάνουν πρεμιέρα στις 28/9 στις 16:15 με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα -απογευματινή αυτή τη φορά- συνήθεια ενημέρωσης με πολιτικό χαρακτήρα.

Μιλά στο ΒΗΜΑ για τις προκλήσεις της νέας εκπομπής, το στοίχημα της επιστροφής των πολιτών σε μια ενημέρωση που δεν σκύβει για να κοιτάξει πίσω από την κλειδαρότρυπα, αλλά και τη σημασία του να υποστηρίζεις με τις θέσεις σου αξίες και ιδέες που αποσκοπούν να κάνουν την κοινωνία δικαιότερη. Κι αυτό δεν είναι συνήθεια, είναι αγώνας.

Φυσικά και είναι αγχωμένη. Και πώς όχι άλλωστε; Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις απόγευμα Σαββάτου ή Κυριακής για ζητήματα επείγοντα και αμιγώς πολιτικά, για θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα των κοινωνιών μας;

Είναι όμως και κάτι ακόμα: εκείνη η millennial που θα προσπαθήσει να χτίσει μια νέα συνήθεια απέναντι στην απόλυτη, ακλόνητη και αδιαπραγμάτευτη millennial τηλεοπτική σταθερά: τα επεισόδια των «Friends».

Δείτε τη συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ παρακάτω: