Δεν έχουν ακόμα χωνέψει οι Τούρκοι, ότι το Netflix θα προβάλει την εμβληματική σειρά Famagusta, που αναφέρεται στην πολύπαθη Αμμόχωστο στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής και τις βαρβαρότητες που είχαν διαπράξει οι εισβολείς. Θέλουν τώρα να δώσουν απάντηση στην τηλεοπτική σειρά, Έτσι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει… ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί και στο κρατικό τουρκικό κανάλι, που θα περιγράφει τις «θηριωδίες» των Ελλήνων (όπως τις χαρακτήρισε).

Η ελπίδα είναι να περιληφθούν στο ντοκιμαντέρ, οι βομβαρδισμοί με ναπάλμ από τα κατοχικά στρατεύματα, ο εξαναγκασμός των Ελλήνων κατοίκων της Αμμοχώστου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, οι λεηλασίες ελληνικών περιουσιών, εκκλησιών, μοναστηριών και αρχαιολογικών χώρων. Θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα δείξει όλα αυτά το ντοκιμαντέρ.

Αλλά οι Τούρκοι θύμωσαν με το Netflix, τη στιγμή που η Famagusta θα προβληθεί μόνον σε Ελλάδα και Κύπρο. Το τουρκικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί από το TRT Belgesel στις 9 Σεπτεμβρίου αφηγείται «τη σκληρότητα και τον πόνο που προκάλεσε ο ελληνικός στρατός στους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας βάσει αντικειμενικών και ιστορικών ντοκουμέντων» ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

***

Τα αναπάντητα μηνύματα του Κασσελάκη προς τον Τσίπρα

Ήταν και χθες μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά αυτό που ξεχώρισα και σας το μεταφέρω είναι η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα και το παράπονό του ότι του έστελνε μηνύματα και αυτός τον αγνοούσε, δεν του απαντούσε. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως βρίσκεται στη θέση του προέδρου για έναν χρόνο και ότι θεωρεί πως ήταν ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους…

Συνεχίζοντας, όμως φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες, αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος».

***

Μια καλοστημένη τουρκική προβοκάτσια σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ήταν μια καλοστημένη τουρκική προβοκάτσια σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι την χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές, τη στημένη φωτογραφία ενός Έλληνα ανώτατου αξιωματικού σε δεξίωση στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας.

Η πρόσκληση που έλαβαν οι Έλληνες στρατιωτικοί ήταν για δεξίωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, μια δεξίωση που γίνεται κάθε χρόνο και πάντα μετέχει Έλληνας αξιωματικός, όπως μετέχουν και Τούρκοι αξιωματικοί στις δεξιώσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Και εδώ φάνηκε η προβοκάτσια. Τον Έλληνα αξιωματικό τον φωτογράφησαν την ώρα που χαιρετούσε τον Τούρκο πρέσβη και η φωτογραφία αυτή οι Τούρκοι την διέρρευσαν σε διάφορα sites, με λεζάντα που έγραφε δεξίωση για τη… νίκη των Τούρκων στην Σμύρνη. Διαφορετικά δηλαδή απ΄ότι έγραφε η πρόσκληση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι αν η πρόσκληση έγραφε «Ημέρα της Νίκης», θα ήταν διαφορετικά.

***

Έρχεται στην Αθήνα εκτάκτως ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών

Η απάντηση στην επίσκεψη Σίσι στην Αγκυρα, δεν είναι μόνον η συνάντηση που έχει κλειστεί στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της Αιγύπτου Badr Abdelatty, η οποία η συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί και σε τριμερή με τη συμμετοχή και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, αλλά η επίσκεψη του κ. Abdelatty στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο για να ενημερώσει προφανώς τι έγινε στις συνομιλίες Ερντογάν – Σίσι.

Επιπλέον ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί και τη Λευκωσία, πριν από την Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

***

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τη βίζα των Τούρκων

Επανέρχομαι στην τουριστική βίζα για τους Τούρκους σε δέκα νησιά για να σας ενημερώσω ότι στις αρχές του 2025, λήγει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει η Αθήνα να διαπραγματευθεί και πάλι. Και αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές.

Θυμάμαι τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη τις ατέλειωτες ώρες διαπραγματεύσεων με την αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον (και μάλιστα την περίοδο μετά το ναυάγιο της Πύλου) και τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Γερλιγκαγιά, έως ότου να πάρει το οκ για τη βίζα, που τούτο το καλοκαίρι έδωσε οικονομική ανάσα σε δέκα ελληνικά νησιά.

Θυμάμαι τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έδινε τέτοια βίζα και τον κ. Καιρίδη να δίνει απαντήσεις για έλεγχο των αφίξεων ώστε μην διεισδύσει κάποιος τρομοκράτης ανάμεσα στους τουρίστες και από την Ελλάδα να βρεθεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης τις συνεχείς συνομιλίες που είχε με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φέιζερ για να καμφθεί η αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης.

***

Πενήντα χρονών έγινε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η ΚΝΕ ετοιμάζει το Φεστιβάλ της. Φέτος όμως είναι μια ξεχωριστή χρονιά γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή συμπληρώνει 50 χρόνια.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις συνοικίες που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξένησαν το Φεστιβάλ, την Καισαριανή, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, πριν κορυφωθούν στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση.

Πριν από το κεντρικό τετραήμερο το φεστιβάλ θα κάνει μια στάση στο γήπεδο του Ζωγράφου όπου έγινε το 1ο Φεστιβάλ το 1974, εκεί δηλαδή απ’ όπου άρχισε αυτό το ταξίδι και συνεχίζεται γράφοντας ιστορία. Εκεί λοιπόν, το Σάββατο το βράδυ θα γίνει και η πρώτη προβολή του Ντοκιμαντέρ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός» και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας γραμματέας της ΚΝΕ στο 1ο Φεστιβάλ.

Διαβάζοντας τα ονόματα όλων όσοι συμμετέχουν με συνεντεύξεις τους στο ντοκιμαντέρ ξεχωρίζω αυτό της Ιωάννας Καρυστιάννη. Όλοι γνωρίζουν τη λογοτέχνη και σεναριογράφο, λίγοι όμως γνωρίζουν τη συμβολή της στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή.

Λίγοι, δηλαδή γνωρίζουν πως η Ιωάννα Καρυστιάννη ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ είχε σταλεί το 1975 στο Παρίσι στο Φεστιβάλ της “Ουμανιτέ” της εφημερίδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για να δει πως στήνεται το Φεστιβάλ και να πάρει ιδέες. Για αυτό ακριβώς μιλάει στο ντοκιμαντέρ με μεγάλη συγκίνηση… Περισσότερα το Σάββατο με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ.