Οι τοπικές και αστικές αρχές καλούνται να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, των υποδομών και της κοινωνικής συνοχής στις περιοχές ευθύνης τους.
Το πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις τοπικές κοινότητες της Πελοποννήσου. Με στοχευμένες επενδύσεις και στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ενίσχυση των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιχειρεί να ενδυναμώσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της περιοχής.
Ο Ρόλος των Στρατηγικών ΟΧΕ και ΣΒΑΑ
Το πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» βασίζεται σε δύο κεντρικές στρατηγικές, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΣΒΑΑ), οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση δράσεων που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες. Οι στρατηγικές αυτές έχουν ως βασική αρχή τη σύνδεση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, τόνισε τη σημασία αυτών των στρατηγικών κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος, δηλώνοντας:
«Με τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε, δημιουργούμε τις βάσεις για την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών μέσω στοχευμένων έργων που θα έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει ενεργά τις τοπικές αρχές σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προάγει τη βιωσιμότητα, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή».
Χρηματοδότηση και Προτεραιότητες
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027», έχουν εξασφαλιστεί συνολικά 89,86 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των στρατηγικών ΟΧΕ και ΣΒΑΑ. Αναλυτικότερα, 33,36 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), ενώ 56,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για τις στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Οι στρατηγικές ΟΧΕ επικεντρώνονται σε περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση, όπως οι Δήμοι Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Νεμέας, Ναυπλίου, Επιδαύρου και Ερμιονίδας. Οι επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές στοχεύουν στη βελτίωση των τοπικών υποδομών, στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στην προώθηση της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι στρατηγικές ΣΒΑΑ θα υλοποιηθούν σε αστικές περιοχές, όπως οι Δήμοι Τρίπολης, Σπάρτης, Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Οι επενδύσεις σε αυτούς τους δήμους έχουν στόχο τη βελτίωση των αστικών υποδομών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.
Συνεργασία με τους Δήμους και Καταθέσεις Προτάσεων
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο συνεργασιών με τις τοπικές αρχές, πραγματοποιώντας επαφές με δημάρχους για τον συντονισμό των στρατηγικών δράσεων και την καλύτερη προετοιμασία των έργων. Οι τοπικές αρχές έχουν προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου 2024 να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια δράσης και χρηματοδότησης.
Η υλοποίηση των έργων θα ακολουθήσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα παρακολουθείται με βάση καθορισμένα ορόσημα, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των προτεινόμενων δράσεων.
Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή
Ο βασικός στόχος του προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027» είναι η προώθηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα βελτιώσει τις υποδομές και θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Μέσα από τη στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας, προγραμματίζονται έργα που θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ενώ παράλληλα θα προάγουν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Περιφερειάρχης κ. Πτωχός σημείωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τον πυλώνα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας:
«Το μέλλον της Πελοποννήσου εξαρτάται από την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης που θα ωφελεί τους πολίτες και τις κοινότητες σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις μας πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά».