Επιστολή 10 Δημάρχων Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό για Δύο ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια

Με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, 10 δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τη διατήρηση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Θεσσαλία.

Μέσα από κοινή επιστολή, οι δήμαρχοι απευθύνονται στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την προβλεπόμενη κατάργηση των ΦοΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας.

Η Θέση της ΠΑΔΥΘ και το Ιστορικό της

Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ Α.Ε.), εταιρεία που εκπροσωπεί τους 10 δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας, είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή εδώ και 28 χρόνια. Αρχικά ιδρύθηκε με σκοπό την ανακύκλωση, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια διαχειρίζεται τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και το συνολικό σύστημα αποκομιδής για περισσότερους από 250.000 πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ και δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 2ας Σεπτεμβρίου 2024, υποστηρίζοντας τη διατήρηση δύο ΦοΔΣΑ στη Θεσσαλία. Μεταξύ των επιχειρημάτων ήταν ζητήματα χωροταξίας, οικονομικής διαχείρισης και πρακτικής λειτουργίας, που δείχνουν ότι δύο φορείς μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Νομοσχέδιο και οι Αντιδράσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νέου νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», προβλέπεται η κατάργηση των ΦοΔΣΑ Λάρισας και Μαγνησίας, με τις αρμοδιότητες να περνούν αποκλειστικά στην ΠΑΔΥΘ. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους δήμους της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται ότι η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν μόνο φορέα θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και ανισότητες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των δύο ΦοΔΣΑ και ζητούν την αναθεώρηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατηρηθούν δύο ανεξάρτητοι φορείς διαχείρισης αποβλήτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Επιστολή των Δημάρχων

Η επιστολή, που υπογράφηκε από τους 10 δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλίας, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ζητά από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσουν τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι η διατήρηση των δύο ΦοΔΣΑ είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική και ισότιμη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή τους.

Στην επιστολή συμμετέχουν επίσης οι δήμαρχοι Αργιθέας, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Πύλης, Σοφάδων, Παλαμά, Μετεώρων και Λίμνης Πλαστήρα, που ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλία.

Σημασία της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλία

Η πρόταση για δύο ΦοΔΣΑ έχει στόχο την εξασφάλιση ενός ευέλικτου και αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των διαφορετικών περιοχών της Θεσσαλίας. Οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας, έχοντας μακρά εμπειρία στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ΠΑΔΥΘ, επισημαίνουν ότι η διατήρηση δύο φορέων θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η απόφαση των δημάρχων να κινηθούν ενωμένοι απέναντι στην προτεινόμενη αλλαγή δείχνει τη σημασία που αποδίδουν στη διαχείριση των απορριμμάτων ως κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους.

Η συνέχεια της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.