Σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ένταξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με κορυφαίους φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος «Together in Sport – Phase II».

Στόχος της Πρωτοβουλίας: Κοινωνική Συνοχή και Ένταξη μέσω του Αθλητισμού

Το πρόγραμμα «Together in Sport – Phase II» στοχεύει στη συμμετοχή ανηλίκων και νέων ενηλίκων (ηλικίας 18-21 ετών), προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε συνδυασμό με ημεδαπούς, σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την ένταξη αυτών των ευάλωτων ομάδων στις τοπικές κοινότητες της Αθήνας. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2026, και προβλέπει την ενεργή ένταξη ατόμων με φυσική ή νοητική αναπηρία.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους πρόσφυγες και ντόπιους να συμμετάσχουν από κοινού σε αθλήματα, αθλητικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης της κοινότητας.

Συνεργασία με Τοπικούς Φορείς και Χρηματοδότηση

Για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, θα χρησιμοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων με τη συμβολή των τοπικών αθλητικών σωματείων και των εθελοντών. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και η υποστήριξη από εθελοντές θα είναι ουσιαστική, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την κοινωνική ένταξη.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ-AMIF) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF). Υλοποιείται από τη Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Συνομοσπονδία (DOSB) σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και τη ΜΕΤΑδραση, με τη στήριξη τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης.

Δηλώσεις Συμμετεχόντων

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου, η πόλη της Αθήνας αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τη δέσμευσή της να στηρίξει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, εξασφαλίζοντας την ένταξή τους μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία γέφυρων μεταξύ των κοινοτήτων μας.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, υπογράμμισε τη σημασία του αθλητισμού ως μέσου ένταξης και επικοινωνίας, λέγοντας: «Ο αθλητισμός ενώνει και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως καταγωγής, να μοιραστούν αξίες όπως ο σεβασμός, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.»

Προσδοκίες και Κοινωνική Συμβολή

Το πρόγραμμα «Together in Sport – Phase II» αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση των νέων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ελληνική κοινωνία. Προσφέροντας πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα δημιουργεί ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, όπου οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, να χτίσουν κοινωνικούς δεσμούς και να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινότητα.

Με την υποστήριξη κορυφαίων φορέων και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αφήσει ένα μόνιμο θετικό αποτύπωμα στη ζωή των συμμετεχόντων και να προωθήσει την κοινωνική συνοχή στην πόλη της Αθήνας.