Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι αντιμαχόμενες πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πιο κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής τα τελευταία έτη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως προκύπτει και για πρώτη φορά έχει τόσο ισχυρή αντίδραση, κάτι που θα φανεί με ένταση και το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα κυριολεκτικά έχει σπάσει στα δυο και αυτό αναδείχθηκε πλήρως και από τα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, μόλις μιάμιση ώρα, αλλά ήταν αρκετό χρονικό διάστημα για να αναδειχθεί το χάσμα.

Η ΔΕΘ, η εσωκομματική «κουζίνα» και οι δημοσκοπήσεις

Όλα κυριολεκτικά κρέμονται από μια κλωστή και ουδείς ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση τι θα κάνει ο Στ. Κασσελάκης και τι θα πει στη ΔΕΘ, μια διαδικασία που όντως θα ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά λόγω των εξελίξεων πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Και αυτό είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αντί να ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικής, εδώ και ένα έτος όλα περιστρέφονται γύρω από την εσωκομματική κουζίνα, ακυρώνοντας κάθε άλλη πρωτοβουλία, ακόμα και εάν είναι ενδιαφέρουσα.

Η συνεχή πτωτική πορεία των δημοσκοπήσεων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει έρθει η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος.

Οι 87, η στροφή Κασσελάκη και η πρόταση μομφής

Το σκηνικό είναι γνωστό: Οι 87 ζητάνε από τον Στ. Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση και να γίνουν εκλογές. Το ίδιο ζητάει πλέον και ο Παύλος Πολάκης που η επιστροφή του δεν άλλαξε τις απόψεις του και το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι υποστηρικτές του στην Κ.Ε.

Ο Στ. Κασσελάκης αν και το προηγούμενο διάστημα έριχνε και ο ίδιος το γάντι, λέγοντας να τον αμφισβητήσουν όσοι θέλουν και να καταθέσουν πρόταση μομφής, χθες έκανε πλήρη στροφή, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα τραυματίσει το κόμμα.

Ο Στ. Κασσελάκης ξέρει ότι πηγαίνει σε μια Κ.Ε. όπου η κατάσταση είναι οριακή και εάν κερδίσει τη μάχη αυτό θα γίνει στο νήμα και θα εξέλθει πολλαπλώς τραυματισμένος και με την πόρτα της νέας διάσπασης ορθάνοιχτη.

Οι 87 ετοιμάζονται απόψε το βράδυ σε συνεδρίασή τους να συμφωνήσουν, εκτός απρόοπτου, στην κατάθεση της πρότασης μομφής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με τον Παύλο Πολάκη, αν και η στόχευση πλέον είναι η ίδια: αλλαγή στην ηγεσία.

Η ΚΕ θα στηρίξει ή θα «αλλαξοπιστήσει»

Το κρίσιμο για τον Στ. Κασσελάκη είναι κατά πόσο είναι δεδομένα τα μέλη της Κ.Ε. που τον στηρίζουν ή θα …«αλλαξοπιστήσουν» κατά τη διάρκεια του διημέρου. Η στήριξη του Στ. Κασσελάκη από Νίκο Παππά που εμμένει πως δεν χρειάζονται νέες εκλογές και το κόμμα έχει πρόεδρο και της Ρένας Δούρου είναι κρίσιμη.

Οι αριθμοί όμως είναι συγκεκριμένοι και αυτή τη στιγμή η πλευρά Κασσελάκη, με τις όποιες διαφωνίες, είναι οριακά υπέρ του, αλλά με μια διαφορά περίπου 10-15 μέλη της Κ.Ε.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για ένα κόμμα που αποσυντίθεται καθημερινά και πλέον απωθεί με τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαδικασίες του.

Άκυρο στο όνομα

Η πρόταση να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ και από Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να μετονομαστεί σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» δεν προχώρησε. Συζήτηση έγινε στην Επιτροπή Καταστατικού που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα στις έξι περίπου τα ξημερώματα. Μια άλλη υποχώρηση που έγινε για να μην επιβαρυνθεί και άλλο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα, ήταν πως τελικά δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση για κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ήθελε ο Στ. Κασσελάκης.