Αντίστροφα μετρούν τα επιτελεία των κομμάτων για την παρουσία των αρχηγών τους στην φετινή 88η ΔΕΘ.

Για το 2024, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία, ενώ η έκθεση θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία στην εκάστοτε κυβέρνηση να εξαγγείλει πακέτα στήριξης προς τους πολίτες, την ώρα που η αντιπολίτευση παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις κυρίως για θέματα οικονομίας και κοινωνίας.

Η φετινή έκθεση έχει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με τη γαλάζια παράταξη να έχει μειώσει τις δυνάμεις της, τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε έναν κυκεώνα εσωτερικής αστάθειας και το ΠαΣοΚ να έχει μπροστά του εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού.

Η διαφορετική πρόκληση, ο κοινός παρονομαστής

Ο κάθε αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι αντιμέτωπος με διαφορετική πρόκληση με κοινό παρονομαστή όμως την παρουσίαση λύσεων και προτάσεων για την οικονομία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ιδιωτικό χρέος αλλά και στα προβλήματα στέγης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, από τον Ιούλιο είχε συσταθεί ειδική ομάδα με τραπεζικούς, δικηγόρους, και οικονομολόγους ώστε να παρουσιαστούν οι προτάσεις του κόμματος για ένα πρόβλημα που μαστίζει πολλά νοικοκυριά.

Μάλιστα, τον συντονισμό αυτής της ομάδας είχε ο σημερινός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, φορώντας όμως το καπέλο του τομεάρχη οικονομικών. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει την επόμενη Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσει την οικονομική του πρόταση το σαββατοκύριακο.

Η παρουσία του εκεί είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Ήδη θα έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου είναι άγνωστο αν θα πέσουν οι τόνοι εντός του κόμματος ή αν εκείνες τις οι μέρες βρουν τον πρόεδρο Κασσελάκη μπροστά σε νέες περιπέτειες.

Για το ΠαΣοΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κόμμα του, βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά με τον ίδιο να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, θα βρεθεί την Τρίτη στα περίπτερα της έκθεσης ενώ την Τετάρτη αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του και τέλος, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη τύπου.

Ταυτόχρονα, ενδιάμεσα στις υποχρεώσεις του, θα έχει κι άλλες δράσεις «εκλογικού χαρακτήρα». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα συναντηθεί με δημάρχους ενώ θα παραστεί και σε σχολικό αγιασμό.

Η Νέα Αριστερά, μετά από ένα απογοητευτικό ποσοστό εκλογών, μπαίνει δυναμικά στη νέα σεζόν, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κόμματος. Εδώ και αρκετό καιρό η παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στην Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται εντατικά από τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες σε πολύωρες συναντήσεις τους.

Ο κ. Χαρίτσης, θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα από την Πέμπτη. Την ίδια μέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Νέας Αριστεράς που αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου του προέδρου της Νέας Αριστεράς.