Στις αρχές του καλοκαιριού είχε ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το ασυμβίβαστο του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και για το εάν μπορεί η όχι να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Από το Βήμα διαβάζουμε ότι ο κύβος ερρίφθη και στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κ.Ε. του κόμματος, η οποία θα μετατραπεί σε διαρκές συνέδριο, θα αποφασιστεί εάν θα αλλάξει το καταστατικό για να μπορεί ο Χ. Δούκας να είναι υποψήφιος.

Το καταστατικό είναι συγκεκριμένο, αλλά δεν είναι όπως οι πλάκες του Μωυσή για να μην αλλάζουν. Εδώ το θέμα είναι πολιτικό και κατά πόσο συμφέρει το ΠαΣοΚ μια ανοικτή πραγματικά διαδικασία που θα δίνει το δικαίωμα στον Χ. Δούκα να είναι υποψήφιος.

Ο Χ. Δούκας έχει τις υπογραφές εδώ και πάρα πολύ καιρό, κάνει περιοδείες και αναπτύσσει δυναμική πρωτιάς. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται, αν και όλα είναι ανοικτά για όλους και ένας πιθανός αποκλεισμός του αλλάζει τα δεδομένα.

Το θέμα είναι πολιτικό. Υπάρχει το άρθρο 36 που αναφέρει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Είναι τωρινή η διάταξη; Όχι. Ισχύει από το 2008. Και εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα για τους περισσότερους στο ΠαΣοΚ γιατί έπρεπε να φθάσει το κόμμα στις 15 Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού για να ασχοληθεί με το θέμα.

Είναι αυτοκαταστροφικό αυτό που γίνεται. Σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει με όσα γίνονται και υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία, η τελευταία πιθανότατα, να ανακάμψει το ΠαΣοΚ, βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους.

Από σήμερα θα συζητάμε, εν μέσω των συγκρούσεων στο ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη, για το εάν θα πρέπει να είναι ή όχι υποψήφιος ο Χ. Δούκας.

Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, ας λυθεί θεσμικά το ζήτημα, ας είναι όλοι υποψήφιοι, ας κερδίσει ο καλύτερος και ας κοιτάξουν όλοι το προγραμματικό πλαίσιο γιατί μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουμε ακούσει.

Δυστυχώς όμως η συζήτηση όπως εκτρέπεται δείχνει ότι το ΠαΣοΚ … χάνει λάδια, ενώ πρέπει να αρχίσει να φορτσάρει. Και εάν συνεχίσει έτσι, θα χάσει την ευκαιρία που έχει να μπει ξανά στο παιχνίδι της εξουσίας.