Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής» & ΒΗΜΑgazino

Στις 8 Σεπτεμβρίου το «Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με συναρπαστικές προσφορές μεταξύ των οποίων ο πρώτος τόμος του Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑgazino.

Γ. Μπαμπινιώτης: Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής

Ο πρώτος τόμος (Α-Δ), με το Βήμα της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου

Το λεξικό των απαιτητικών λέξεων είναι ένα «ιδιόμορφο» λεξικό (σε σχέση με τους συνήθεις τύπους λεξικών), στο οποίο το κύριο βάρος δίδεται στη χρήση και στον ποιοτικό λόγο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα εξειδικευμένο χρηστικό λεξικό εμπλουτισμού τής γλωσσικής συγκρότησης των ομιλητών τής ελληνικής γλώσσας, όπως αναφέρουμε και στον τίτλο τού παρόντος λεξικού. Παρέχει τα εφόδια ενός πλούσιου λεξιλογικού οπλισμού που, εφόσον επιλεχθεί και εφαρμοστεί σωστά, εξασφαλίζει ό,τι με απλά λόγια αποκαλούμε «προσεγμένο ποιοτικό λόγο».

Υπάρχουν λέξεις στο λεξιλόγιό μας που έχουν μιαν άλλη βαρύτητα, ένα άλλο άκουσμα, μια ξεχωριστή αίγλη, ένα άλλο κύρος. Είναι λέξεις που δεν τις χρησιμοποιούμε όλοι εξίσου συχνά και που δεν προσφέρονται για κάθε περίπτωση. Όταν τις εμφανίζουμε στον λόγο μας, άλλοτε είναι σαν «να φοράμε τα καλά μας» κι άλλοτε σαν να επιλέγουμε «ένδυμα για την περίπτωση». Είναι λέξεις απαιτητικές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ορίζοντας αδρομερώς την υφή τους, θα λέγαμε ότι είναι λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, περιορισμένης σχετικά συχνότητας, που η χρήση τους –ιδίως η σημασία τους–δυσκολεύει αρκετούς ομιλητές, λέξεις που απαιτούν στέρεη και βαθύτερη γνώση τής γλώσσας, καθώς και αυξημένη προσοχή. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται για ειδικούς επιστημονικούς όρους ή λέξεις εγκυκλοπαιδικού (γνωστικού)ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν εντάσσονται στο είδος τού παρόντος λεξικού, για τον ίδιο λόγο που δεν ανήκουν εδώ και απλές λαϊκές λέξεις, που λόγω τής ευκολίας και τής μεγάλης συχνότητας χρήσης τους δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των απαιτητικών λέξεων.

ΒΗΜΑgazino

Ο Σαρλ Λεκλέρ είναι το next big thing της Formula 1

Μόλις 26 ετών ο οδηγός της Ferrari ξέρει να κερδίζει τις δυσκολότερες μάχες στα εμβληματικότερα Grand Prix. Ακριβώς όπως αυτό της Μόντσα στην Ιταλία πριν λίγες ημέρες. Ο Μονεγάσκος οδηγός άφησε πίσω τους σκληρούς και ικανότατους οδηγούς όπως οι Πιάστρι και Νόρις. Ο Λεκλέρ γνωρίζει τεράστια δημοφιλία λόγω της γοητευτικής του εμφάνισης και του cool και ευχάριστου χαρακτήρα του. Μία προσωπικότητα πολυτάλαντη, άκρως ελκυστική με περισσότερους από 16,5 εκατομμύρια followers στο Instagram. Όλοι περιμένουν τα καλύτερα από τον νεαρό οδηγό. Αναμένεται να επιβεβαιώσει ο ίδιος ότι αυτός θα είναι ο επόμενος, απόλυτος κυρίαρχος της Formula 1. Ο Σαρλ Λεκλερ συνηθίζει άλλωστε να λέει ότι θέλει να κερδίζει όλο και περισσότερους αγώνες και τελικά να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.