Απουσία αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα πολιτικά ευχάριστο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να κάνει τις ετήσιες οικονομικές εξαγγελίες, ποντάροντας (και) σε μία γενικότερη κυβερνητική αφύπνιση.

Όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, περιλαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις, αυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων, εισοδηματικές ενέσεις σε γιατρούς και στρατιωτικούς, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλαγές στο airbnb και ορισμένες ακόμη παρεμβάσεις.

Τα περισσότερα μπορούν να θεωρηθούν θεμιτά, λογικά και αναμενόμενα, πολλά δε αποτελούν και δεσμεύσεις προηγούμενες, που απλώς πρέπει να υλοποιηθούν.

Είναι σε όλα αυτά αισθητό το πνεύμα των παρεμβάσεων.

Οι περισσότερες είναι εμβαλωματικές και, όπως λέγεται, «στοχευμένες». Απευθύνονται δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες (κοινωνικές, οικονομικές, ηλικιακές), στις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απήχηση των προηγούμενων ετών και κινδυνεύει να δει την πλάτη τους στις επόμενες εκλογές. Από πολιτικής άποψης, μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης είναι επιβεβλημένη.

Υπάρχει όμως μία διαπίστωση, όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Με παράδειγμα τα επιδόματα μερικών εκατοντάδων ευρώ στους γιατρούς που υπηρετούν σε ακριτικές ή «προβληματικές» περιοχές, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε, φανερώνεται ότι καθώς η κυβέρνηση ήδη μπαίνει στον έκτο χρόνο της θητείας της, ελάχιστες δομικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις έχει κάνει στον τομέα της Υγείας και σήμερα περιορίζεται στο να προσφέρει κάποια στοιχειώδη εισοδηματική ενίσχυση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσδοκία για ανάκτηση του μεταρρυθμιστικού οίστρου της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι βασίμως περιορισμένη. Με την επιφύλαξη της έκπληξης για τα όσα θα εξαγγελθούν το Σαββατοκύριακο και όσα θα ακολουθήσουν.