Τελευταίο αντίο στον σκηνοθέτη Ηλία Μαχαίρα

Ο Ηλίας Μαχαίρας ήταν σκηνοθέτης με ήθος, αξιοπρέπεια και χαμηλό προφίλ - Υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Με απέραντη θλίψη η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ανακοίνωσε σήμερα την απώλεια του σκηνοθέτη και παραγωγού Ηλία Μαχαίρα, επίτιμου και ιδρυτικού μέλος του σωματείου με σημαντικό και δημιουργικό έργο με ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ο Μαχαίρας υπήρξε πάντοτε στην πρώτη γραμμή σε θέματα που αφορούσαν διεκδικήσεις Ελλήνων σκηνοθετών και στήριζε πάντα νέους ανθρώπους.

Γεννημένος στους Μολάους της Λακωνίας το 1930, ο Μαχαίρας σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία του, «Μια ξένη πέρασε» το 1959 και αργότερα ειδικεύθηκε στο μελόδραμα καθώς και σε ταινίες πολεμικού χαρακτήρα. Ανάμεσα στις ταινίες του οι «Το ματωμένο πέπλο» (1960), «Η νεράιδα της Μάνης» (1961), «Αναστασία» (1962), «Χωρισμός» (1965), «Σπαραγμός» (1965), «Αδικία» (1965), «Ο προδότης» (1967), «Χαϊδάρι ώρα 3.30 αποδράσατε» (1967), «Γοργοπόταμος» (1968), «Ο δοσίλογος» (1970), «Γράμμος-Βίτσι» (1971) κ.α.

Ο Μαχαίρας σκηνοθέτησε επίσης 48 ταινίες μικρού μήκους για την εκπομπή της ΕΡΤ2 «Μια πόλη μια ιστορία», ενώ στα πλαίσια της εκπομπής «Γνωρίστε την Ελλάδα» σκηνοθέτησε 26 μισάωρα επεισόδια. Τέλος, έγραψε πολλά σενάρια ταινιών και θεατρικών έργων, εξέδωσε διηγήματα και ποιητικές συλλογές. Ήταν εκδότης επί 30 χρόνια της τοπικής εφημερίδας ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΟΛΑΩΝ και ήταν ο ιδρυτής του πρώτου συλλόγου Απανταχού Μολαϊτών.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από το επώνυμο έργο του, που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΣ.

Η κηδεία του Ηλία Μαχαίρα θα τελεστεί τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 12:30 στο Κοιμητήριο Βύρωνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.